L’Associació Renacer Boliviano celebra la festivitat en honor a Santiago de Bombori

1664
Festivitat en honor al Sant Santiago de Bombori

L’Associació Renacer Boliviano s’ha reunit aquest dissabte per celebrar la tradicional festa en honor a Santiago de Bombori, el patró de Bolívia, que l’entitat organitza a Martorell des de l’any 2016. Més de 300 devots s’han reunit a la Nau 1 de Ca n’Oliveres per assistir a aquesta festivitat que té lloc un cop l’any en el dissabte més proper al dia de Sant Jaume, 25 de juliol.

Alguns dels assistents, juntament amb l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, i la regidora de Teixit Associatiu, Cooperació i Participació, Àngels Sòria, han portat el santoral a l’altar, col·locat a la nau 1 de Ca n’Oliveres, on se l’ha honorat amb diverses ofrenes com flors i espelmes.

Lourdes Linares, presidenta de l’associació Renacer Boliviano, ha explicat que “primer fem la processó, després els balls amb qui col·labora econòmicament, que els anomenem ‘pasantes’, i més tard, hi haurà una representació de les danses tradicionals, amb música típica de Bolívia, com és la cúmbia, la bachata o la salsa. Després, es durà a terme el sopar i la festa. Entre socis actius i passius i la gent convidada, ens reunirem entre 300 i 400 persones”.

“Al principi, l’associació es va crear amb l’objectiu de fer mostres de balls tradicionals de Bolívia, però ara ha agafat un rol més religiós. La finalitat en definitiva és mostrar la nostra cultura i ensenyar-la als nostres fills, perquè no perdin les seves arrels”, ha expressat.

Lourdes Linares, presidenta de l'associació Renacer Boliviano

Tal com ha afirmat la regidora de Teixit Associatiu, Cooperació i Participació, Àngels Soria, “és molt enriquidor tenir a Martorell qualsevol comunitat, es tracta d’un poble molt plural quant a nacionalitats, i l’Ajuntament sempre fem tot el que està a les nostres mans per donar-los acollida. Avui hem celebrat la festa en honor a Santiago de Bombori, amb tota la comunitat boliviana, hem compartit balls i tradicions, i la valoració és molt positiva perquè hem gaudit molt, i ells han estat molt agraïts que anéssim”.

Àngels Sòria, regidora de Teixit Associatiu, Cooperació i Participació

La festa ha continuat fins a la mitjanit amb el folklore de la comunitat boliviana, amb menjar i beguda típiques del país.