Les doctores Obadia i Bellido enumeren els bons hàbits de prevenció del càncer de còlon

752

L’associació Catalunya Contra el Càncer a Martorell ha organitzat aquest dimarts al vespre una xerrada a la Biblioteca Martorell dedicada al càncer de còlon. L’han impartida les adjuntes d’Oncologia de l’Hospital Sant Joan de Déu de Martorell Verónica Obadia i Carla Bellido. Les conferenciants han advertit de l’elevada incidència d’aquest tipus de càncer i han donat unes pautes de prevenció als oients.

Amb prop de 33.000 casos detectats a Espanya durant l’any 2014, un 15% del total de càncers, el de còlon és actualment el tercer tipus de tumor més freqüent entre la població a l’estat, després del de pròstata i del de mama, i el primer més comú en ambdós sexes. Alhora, esdevé la segona causa de mort per càncer a l’estat, amb més de 14.000 casos anuals. Aquestes són algunes de les dades que recull la Sociedad Española de Oncología Médica, i que han servit a les conferenciants per calibrar la rellevància d’aquest tipus de tumors.

La majoria de casos no són hereditaris
Verónica Obadia apuntava que “el 60% dels càncers colorectals no són hereditaris, sinó esporàdics. En referència als hereditaris només podem aconsellar control i revisions constants, però si ens referim als esporàdics, hi ha uns factors ambientals o canvis d’hàbits de vida que poden tenir un impacte positiu en la seva prevenció. Sobre aquests casos intentem fer consciència”.

Hàbits saludables
Carla Bellido apuntava, dins d’aquests bons hàbits, que “pel que fa a l’alimentació, és aconsellable no consumir més de 300 grams setmanals de carn vermella i reduir el consum de les carns processades, com ara frankfurts i salsitxes. Recomanem també beure alcohol amb molta moderació. No cal ser categòrics i prohibir-ho tot, sinó més aviat consumir amb prudència”. Bellido ha abogat també per “fer activitat física diària. Caminar mitja hora diària pot ser suficient i intentar mantenir un pes ideal, ja que l’obesitat augmenta el risc de càncer”.

Síntomes
Finalment, Obadia i Bellido han parlat del pronòstic i dels síntomes de la malaltia. Bellido destacava que “es detecta per les analítiques que fa el metge de capçalera, en general, a partir d’una anèmia i una situació de cansament. En altres ocasions, el pacient veu que fa una mica de sang amb la femta, s’espanta i va al metge. Normalment els síntomes no són dolorosos al principi”.

La xerrada ha estat encapçalada per la regidora de Benestar Social i Joventut de l’Ajuntament de Martorell Cristina Dalmau i la presidenta de l’associació Catalunya Contra el Càncer a Martorell, Montserrat Campmany.