L’Escola de Música aposta per un curs presencial extremant les mesures de seguretat

921
Final de curs de l'Escola Municipal de Música
Final de curs de l'Escola Municipal de Música

L’Escola Municipal de Música de Martorell (EMM) fa una aposta decidida per a que el curs 2020-21 s’imparteixi de forma presencial. El centre adoptarà mesures com ara ampliar els espais on s’ensenyen les assignatures, crearà nous grups per reduir la ràtio d’alumnes i reforçarà al màxim els protocols de seguretat i d’higiene contra la COVID-19.

El centre treballa per començar el curs el proper 14 de setembre i afrontar-lo amb normalitat. Per això, prendrà un seguit de mesures. La primera serà “reduir la ràtio de les aules i fer divisions de fins a 5 grups en una assignatura per a que només hi hagi 5 o 6 alumnes per aula. Només quan disposem d’una aula gran, com ara l’auditori, farem grups de fins a 10 alumnes”, comenta la directora de l’EMM, Carmen Valero.

Carmen Valero, directora de l'Escola Municipal de Música de Martorell

En segon lloc, s’ampliarà el número d’espais en els que s’imparteixen les classes: “la Casa de Cultura de La Vila, per exemple, on assajarem vent”, diu Valero. A més, a l’Escola José Echegaray comptarem amb dues aules més, on farem dos grups de llenguatge musical”. Fins ara, en aquesta escola ja s’hi feien cursos de guitarra, vent i piano.

I en tercer lloc, l’equipament extremarà les mesures i els protocols de seguretat: “Graonarem els horaris de les classes col·lectives per evitar aglomeracions d’entrada i sortida, demanarem màxima puntualitat als alumnes, i als familiars acompanyants que esperin fora”. Entre classe i classe, el personal del centre desinfectarà i ventilarà les aules un mínim de 5 minuts, ampliable a 15 en les classes col·lectives.

Carmen Valero, directora de l'Escola Municipal de Música de Martorell

També s’establirà un protocol d’entrada i sortida i de circulació a Cal Nicolau per alumnes i professors; s’instal·laran cartells amb les recomanacions habituals contra la COVID-19 -rentat de mans, distància social i mascareta-; s’establiran punts d’higiene -amb gel hidroalcohòlic i mocadors de paper- a totes les entrades de les aules, vestíbuls i distribuidors de cada planta i, finalment, en el cas dels instruments de vent -amb els que és impossible assajar amb la mascareta posada- es recomanarà les famílies que adquireixin mampares petites per acoplar a l’instrument.

El Patronat Municipal de Serveis d’Atenció a les Persones de Martorell (PMSAPM) ha dotat l’Escola de recursos informàtics per cobrir telemàticament les classes individuals d’instrument i les col·lectives de llenguatge musical si hi ha casos positius. “Les classes no s’aturaran. I en el cas d’un nou confinament total, funcionarem de manera bastant similar al primer. Ara, amb més coneixements, eines i millor funcionament”, afegeix la directora.

Carmen Valero, directora de l'Escola Municipal de Música de Martorell

Ja hi ha 278 alumnes inscrits

El ritme de matriculacions està sent molt alt, malgrat la situació actual. Actualment hi ha 278 alumnes inscrits -una xifra superior a la d’anys anteriors a aquestes alçades- i es podria arribar als 300 quan finalitzi el procés. Valero recorda que “encara queden algunes places disponibles”. Per a informar-se i fer la matrícula, cal trucar al 93 775 19 48 o bé enviar un correu a escolademusica@martorell.cat.

Carmen Valero, directora de l'Escola Municipal de Música de Martorell

L’Escola desplegarà 15 cursos formatius per a alumnes de totes les edats, i fomentarà l’aprenentatge d’idèntic número d’instruments. Hi haurà taller de música per a nadons en línia; 3 nivells de sensibilització (infants de 3 anys, de 4 a 6 i de 7); ensenyaments bàsics 1 (8 anys) i 2 (de 9 a 13); cursos de guitarra, clarinet o saxòfon i piano (de 8 a 14 anys).

Per als més grans, es podrà optar per fer classes d’aprofundiment de 2h 30′ -per als que no es volen dedicar professionalment a la música- i classes de nivell avançat –per als que sí que ho volen fer-, de cinc hores setmanals. També hi haurà ensenyament per a adults, agrupacions musicals –orquestra de corda, banda, conjunt de guitarres, Big Band i Combo- i classes col·lectives –de producció musical i de creació de cançó, com a novetat-.

El centre ensenyarà quinze instruments diferents: baix elèctric, bateria, cant modern, clarinet, flauta travessera, guitarra clàssica i elèctrica, piano clàssic i modern, saxòfon, trombó, trompeta, violí, violoncel i ukelele, la novetat d’enguany. Per contra, aquest curs se suspèn el grup del cor infantil -que era format per més d’una vintena de nenes i nens-, el curs de recursos pianístics -es compartien els pianos- i les classes d’audició.