L’escriptor Àlex Susanna presenta ‘Filtracions’, poemari sorgit del diàleg amb el quotidià

1257

L’escriptor i director de jurat del Premi Vila de Martorell Àlex Susanna va presentar aquest dilluns a la Biblioteca Martorell el seu nou llibre de poemes, que porta per títol Filtracions. Un poemari en el que l’autor busca trobar el sentit i dialogar amb experiències vitals, amb el pas del temps com a gran tema que hi apareix de manera directa o indirecta. La professora martorellenca Pilar Urballa va ser la presentadora de l’acte.

Filtracions (Proa, 2016) és la desena publicació de poesia d’Àlex Susanna. Una obra que, per l’autor, vol extreure el sentit poètic a fets quotidians: “aquesta és la feina dels poetes: buscar i trobar el sentit a les experiències que de manera generosa ens dóna la vida, i que solen ser nombroses i diverses, des de les més sensorials i físiques fins a les més abstractes i metafísiques: Poemes que sorgeixen com una filtració, per sorpresa”.

Diàleg amb fets quotidians

Susanna situa els poemes en fets quotidians: “a vegades, d’una experiència no gaire poètica en pot sortir un poema amb més facilitat que davant grans fets”. Crea diàlegs amb la música, la pintura o els viatges a llocs com Pequín, Buenos Aires o Moscou: “el diàleg amb les ciutats és una experiència vital que em resulta sempre molt estimulant. Rescato els vestigis de la intensa vida d’un barri antic i tradicional de Pequín, parlo de com es mantenen les llargues xerrades als nombrosos bars de Buenos Aires i celebro una Plaça Roja convertida en pista de gel i el contrast de la innocència dels joves que hi patinen amb tota la història continguda de l’espai”.

L’autor tracta “el pas del temps, un dels grans fils argumentals de la poesia junt amb l’amor i la mort, i que apareix en tots els poemes de manera implícita o explícita”, i explica que “en un món on tot és efímer reivindico dedicar temps a la lectura i a la creació poètica, perquè només allò que està fet de temps té la possibilitat de vèncer precisament al pas del temps”.

La professora de literatura catalana de l’Institut Joan Oró, Pilar Urballa, va ser l’encarregada de presentar el llibre i l’autor a la Sala Polivalent de la Biblioteca Martorell. Ho va fer acompanyada de tres alumnes del centre, que van llegir diversos poemes inclosos dins la darrera creació de l’escriptor i gestor cultural gelidenc.