L’espectacle ‘Valentina Quàntica’ reivindicarà les dones científiques

854

La Xarxa d’Espectacle Infantil i Juvenil de Martorell programa per aquest diumenge, 23 de gener, a les 12.00h, una nova cita de teatre familiar a la Nau 2 de Ca n’Oliveres. Es tracta de Valentina Quàntica de la companyia de teatre Anna Roca. L’espectacle és gratuït per tots els menors de 3 anys i amb un preu de 7 euros per a entrada general. Cal adquirir prèviament l’entrada al web entrades.martorell.cat o bé a laxarxamartorell.cat.

Valentina Quàntica és un espectacle dirigit per la mateixa Anna Roca i interpretat per Laura Muñoz, Cristina Arenas i Raúl Martínez, sent aquest el primer espectacle de la companyia en què l’Anna no participarà com a actriu. Es tracta d’un espectacle que té la ciència, l’apoderament femení i l’emergència climàtica com a grans eixos i on s’intenta donar respostes a les qüestions que va plantejant la protagonista, la Valentina.

Per què, si vivim en una societat que procura per la igualtat d’homes i dones hi ha tan poques científiques reconegudes? Per què tenim tantes curiositats sense resposta? I per què és tan fascinant el món en què vivim? “Si vols resoldre aquestes qüestions i tens ganes de descobrir allò que li passa pel cap a la Valentina, entra al seu laboratori i deixa’t sorprendre”, diu Anna Porta, responsable de Comunicació de La Xarxa.

Anna Porta, responsable Comunicació La Xarxa

La companyia Anna Roca fa espectacles des de l’any 1996, quan va començar el seu llarg viatge a Olot. Des de llavors, Anna Roca ha dedicat gran part de la seva vida al públic infantil i familiar, acompanyant tant a famílies com a professionals de la programació, institucions, etc.

El primer espectacle de la companyia va ser Los Cuentos de Anna, el qual va gaudir d’un gran èxit en el seu moment a causa de la seva senzillesa. La companyia va anar continuant amb espectacles més teatralitzats, com ara Cuentos en la Azotea, La Granja de Pedrín o Los Zapatos Nuevos del Emperador.

L’any 2010 va suposar un important canvi de registre artístic en l’Anna Roca, produint el seu primer espectacle per a públic adult, Captivos, basat en els contes de Joan Barril. Cinc anys més tard, van tornar a donar un altre gir, recuperant una idea guardada en el calaix durant molt de temps: versionar Momo de Michael Ende. Aquest espectacle va ser rebut amb un gran èxit de crítica i públic, arribant a guanyar els Premis de la Crítica 2016 al millor espectacle de teatre familiar i sent candidata als Premis Max 2015 i 2016.

Finalment, el 2018 va néixer El Secreto de Nanna, que va suposar un gran repte per tota la companyia. Es tractava d’un espectacle desenvolupat dins de la caixa d’un camió, que els hi va permetre explorar nous llenguatges i sortir a actuar fora de Catalunya i del país per primer cop en la seva història.