L’ètica i la justícia en la salut, a debat en la 1a Jornada Comitè Ètica Assistencial organitzada per la FHSJDM

698

Més de 75 persones van participar, el passat 5 d’octubre al Molí Empresa de Martorell, a la 1a Jornada CEA – Comitè Ètica Assistencial organitzada per la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell (FHSJDM). La cita va comptar amb l’aval de la Societat Catalana de Bioètica en Ciències de la Salud i el suport de la Càtedra de Bioètica UVICC-UCC Fundació Grifols.

La sessió va ser inaugurada pel Dr. Jordi Trelis, director gerent de la FHSJDM, juntament amb la Pilar Macias, presidenta del Comitè d’Ètica Assistencial de la FHSJDM i responsable de la jornada. Amb el títol ‘Ètica, Justícia i Salut’, l’objectiu de la jornada va ser donar una visió general sobre la presa de decisions en un sistema sanitari que ha de poder respondre a les necessitats canviants d’una societat on els determinants de salut son cada vegada més evidents.

La sessió va començar amb la ponència de Joan Manuel del Pozo, professor emerit de Fillosofia de la Universitat de Girona, qui va parlar sobre les raons de l’ètica en el món sanitari. A continuació, Àngel Puyol, professor d’Ètica i Filosofia Política de la Universitat Autònoma de Barcelona, va exposar la importància de fer compatible un sistema de salut públic amb recursos limitats, amb les necessitats creixents de la ciutadania.

A la segon part de la jornada, es va celebrar una taula rodona per debatre sobre la dificultat en la presa de decisions en un escenari amb recursos limitats i amb unes expectatives assistencials diferents per àmbits com la pediatria, l’atenció intermitja, l’atenció primària, la gestió sanitària i les cures pal·liatives.

La sessió va ser moderada per la Dra. Carme Serrano, cap del Departament de Medicina de la FHSJDM, i va comptar amb la participació de representants d’aquests diferents àmbits: Francisco José Cambra, metge especialista en pediatria i cap de la Unitat de Cures Intensives Pediàtriques de l’Hospital Maternoinfantil Sant Joan de Déu d’Esplugues de Llobregat i professor de l’Institut Borja de Bioètica de Barcelona; Dolors Conesa, metgessa especialista en medicina interna de la Unitat de Llarga Estada de l’Hospital del Sagrat Cor – Germanes Hospitalàries de Martorell; Estrella Barceló, metgessa farmacòloga clínica de l’Àrea del Medicament del SAP Muntanya de Barcelona i vocal del CEAAPICS (CEA Atenció Primària de l’ICS); Núria Cuxart, infermera i professora en el màster de Lideratge i Gestió de Serveis d’Infermeria de la UB; Carme Casas, treballadora social en cures pal·liatives del Consorci Sanitari de Terrassa (CST) i presidenta del CEA del CST.

La cloenda la va fer el Dr. Trelis amb una valoració molt positiva de la jornada, tot destacant el paper dels CEA en l’àmbit de la salut: “Els comitès de bioètica han de ser els motors del canvi”. També va animar a tots els presents a participar en una segona edició en un futur pròxim.