El monestir de Sant Genís de Rocafort compleix aquest dissabte 975 anys. El Centre d’Estudis Martorellencs (CEM) ha inaugurat l’exposició ‘Sant Genís de Rocafort. Un monestir benedictí del segle XI a Martorell’, que es podrà visitar a la Biblioteca Martorell fins el 14 de maig. A l’acte hi ha assistit l’alcalde Xavier Fonollosa, el primer tinent d’alcalde, Adolf Bargués, i el regidor de Cultura, Museus i Patrimoni, Sergi Corral.
El vicepresident del CEM, Alfred Mauri, ha explicat que “el 8 d’abril de l’any 1042 els senyors de Castellvell de Rosanes van fundar el monestir de Sant Genís de Rocafort”. Aquest va quedar unit al Monestir de Sant Miquel de Cruïlles des de l’any 1282, i va comptar amb possessions a tota la zona del Llobregat. “El terratrèmol de 1448 va destruir quasi totalment els edificis. Cap a 1540 es va refer parcialment l’església. Un cop abandonat, tot el conjunt va servir com a pedrera, fins a la voladura de l’absis el 1928”.
Actualment, es conserven restes de la seva església de planta rectangular amb una nau de volta de canó apuntada, amb un arc toral ogival. Als seus murs laterals té arcosoli en forma de capelles. A la porta principal, per la part exterior està formada per dues arquivoltes i un timpà amb un relleu d’una flor de sis pètals al seu centre. Al costat de les restes de l’església es troba el Castell de Rocafort, amb algunes restes conservades del segle XII. Del castell es destaquen un llenç de muralla que ressegueix el perfil de la roca i una torre de planta rodona amb la base ben conservada.
La recuperació
L’exposició explica com l’any 2010 van començar els treballs per elaborar les primeres obres de consolidació, així com a una primera intervenció arqueològica que permetrà la integració amb l’estudi que es porta a terme a Santa Margarida. El 2014 s’inicia l’actuació programada en el projecte de restauració i s’intervé en profunditat en tres punts: la nau de l’església, quan s’ha excavat totalment, i dos sondejos, al nord i sud del recinte. A més, s’ha procedit a la identificació en superfície de la cota d’arrasament dels murs.
Rigor acadèmic al servei de la ciutadania
A l’acte inaugural, l’alcalde Fonollosa ha destacat que “el CEM ha anat evolucionant de manera positiva, agafant cada cop més rigor acadèmic”. “Volem que aquesta col·laboració del CEM amb els diferents equipaments culturals martorellencs vagi a més i tingui continuïtat”. “Vosaltres us dediqueu a la recerca del nostre patrimoni històric i el volem donar a conèixer, que reverteixi en la ciutadania”.
Xavier Fonollosa, alcalde Martorell
Segons Alfred Mauri, “aquesta efemèride ens va semblar un bon moment per posar en valor Sant Genís i fer aquesta exposició en un edifici, la Biblioteca Martorell, que té unes vistes extraordinàries sobre el monestir”. “Per a nosaltres és importat aquesta col·laboració amb l’Ajuntament per tal de divulgar com evoluciona la nostra entitat”.
Alfred Mauri, vicepresident CEM
Taller d’escriptura medieval
El copista Octavi Aluja, vestit de monjo benedictí, ha realitzat un taller de cal·ligrafia medieval amb càlam o ploma de canya, i tinta d’origen vegetal, que és “la que es feia servir a tots els scriptoriums monacals”, ha dit. Els participants “han après a dibuixar lletra uncial, que s’ha transmès des de l’any 400 d.C fins els nostres dies, una lletra relativament fàcil per iniciar-se a jugar amb la tinta i el càlam”.
Octavi Aluja, copista
Activitats dels 975 anys de Sant Genís
Amb motiu dels 975 anys del monestir de Sant Genís de Rocafort, el CEM ha dissenyat un programa d’activitats divulgatives. El dia 26 d’abril (19.00h), els arqueòlegs Alfred Mauri, Pablo del Fresno i Josep Socorregut impartiran la conferència ‘Sant Genís de Rocafort i Santa Margarida: història, arqueologia i futur’. L’11 de maig (11.00h), l’historiador i catedràtic emèrit de la Universitat de Barcelona Josep Hernando parlarà d’El monaquisme medieval a Catalunya’. El 14 de maig es farà una visita guiada gratuïta per pujar al monestir de Sant Genís de Rocafort, tot caminant des del pont d’Anoia, amb sortida a les 10.00h.