L’exposició ‘Dones grans, grans dones’ clama la visibilitat femenina a totes les edats

2180
Exposició 'Dones grans, grans dones'
Exposició 'Dones grans, grans dones'

L’Esplai Gent Gran Buenos Aires acull, des d’aquest dijous i fins el 9 de juny, l’exposició ‘Dones grans, grans dones’, cedida per l’Institut Català de les Dones. L’acte s’emmarca en la commemoració del Dia Internacionals d’Acció per a la Salut de les Dones i continuarà amb la celebració de la 29a Setmana per a l’envelliment actiu i la gent gran. L’activitat està organitzada pel Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) i la Unitat per a la Gent Gran Activa. La regidora de Joventut i Benestar Social, Cristina Dalmau, i el regidor de Gent Gran i Salut, Albert Fernández, han inaugurat la mostra.

‘Dones grans, gran dones’ vol trencar clixés sobre l’envelliment de les dones, desmuntar els tòpics i reivindicar que les veus femenines de totes les edats siguin escoltades i reconegudes. La mostra vol “posar en valor la dona gran, en referència a la seva salut i condició física. Fer-se gran també significa ser bonica, ser activa, autònoma, sana i equilibrada”, ha definit Cristina Dalmau.

Cristina Dalmau, regidora Benestar Social

Les imatges de les dones grans d’altres temps queden lluny de la diversitat de models de dones grans d’avui en dia, la varietat de projectes personals i col·lectius que protagonitzen. Mai com ara hi ha hagut tantes dones grans tan preparades, amb tanta energia, amb un bagatge tan gran i amb tants anys per endavant, resa la mostra.

Envelliment en positiu

A través de diferents panells explicatius, es reivindica que ser dona i fer-se gran no significa deixar de ser sexi, perquè el cos femení ha estat sempre en constant transformació; no vol dir ser passives, perquè també de gran es poden fer nombroses activitats; no es tradueix en ser malaltes potencials, si se sap envellir de forma sana; ni tampoc ser inútils o invisibles, perquè es continua tenint capacitat per a apredre.

L’exposició està inspirada en el llibre Demà més. Dones, vides i temps (col·lecció Quaderns de l’Institut, 8), d’Anna Freixas, i té com a objectiu “aconseguir que les reflexions que conté siguin útils per aconseguir que les dones puguin envellir amb més qualitat de vida i amb un desenvolupament cada cop més lliure de la seva identitat pròpia”, ha reblat la regidora, qui ha tancat la inauguració amb la lectura del poema El Temps de Miquel Martí i Pol.

Performance 'Donar veu'
Performance ‘Donar veu’

Performance ‘Donar veu’

També en el marc de la celebració del Dia Internacional d’Acció per a la Salut de les Dones a Martorell, el SIAD va organitzar dissabte passat la performance ‘Donar veu’, sobre les desigualtats de gènere. L’acció va anar a càrrec del grup artístic i social Les Mireies, i es va desenvolupar al mercat no sedentari de Buenos Aires amb el propòsit de generar reflexió i afavorir la participació, donant veu a la diversitat de punts de vista, per pensar i sensibilitzar sobre la temàtica de gènere.