Des d’aquest divendres i fins el proper 17 de desembre, els visitants de L’Enrajolada Casa-Museu Santacana poden veure l’exposició fotogràfica ‘Malanje-Kutala’. Els seus continguts plasmen l’acció de cooperació social del projecte Kutala impulsat per un grup de voluntaris que han ofert una educació artística a infants i joves africans per a empoderar-los. L’acció es va desplegar el 2016 a l’orfenat de Kudielela de Malanje, en el que habitualment fa camps de treball l’ONG Mans Mercedàries.
Les fotografies, les càmeres estenopeiques, el laboratori de revelat, els negatius i dos audiovisuals amb el making off són els continguts que s’exhibeixen d’aquest projecte que porta per nom Kutala. El nom no és casual, com explica el seu impulsor, Ignasi Aballí: “és un mot que significa ‘mirar’ en la llengua kimbundu, que es parla a Malanje. Reivindica la mirada de 25 infants i joves de l’orfenat Kudielela i la voluntat que, a través de la fotografia, es despleguin tallers d’educació artística i emocional”.
Reproductor d'àudioIgnasi Aballí
Aballí: “Volem que els joves expliquin la seva realitat”
L’objectiu final és “potenciar la creativitat artística i ajudar a empoderar el col·lectiu a través de la fotografia analògica”. Explica que els nens i joves són socialment menystinguts i no poden ser conductors de la seva pròpia història, perquè les imatges que arriben de l’Àfrica les elaboren fotògrafs europeus i americans. Per això, diu, “volem que siguin ells els qui se sentin protagonistes, que expliquin la seva realitat i que donin continuïtat a la seva cultura com a base per millorar l’autoestima”. Així, els cinc voluntaris van proposar reportatges temàtics, van ensenyar a fer fotografies amb llaunes i càmeres, van introduir els joves en la fotografia analògica i els van fer entrar en un laboratori de revelat.
Reproductor d'àudioIgnasi Aballí
Aballí explica que “els infants i joves de l’orfenat es van sorprendre molt en tenir les fotografies en paper, ja que a les ciutats només les veuen als telèfons mòbils”. També va tenir molt d’impacte el resultat final: l’exposició a Malanje, que curiosament va ser la primera que es feia a la ciutat. Ja a casa nostra, s’ha exhibit a la sala La Puntual de Sant Cugat del Vallès i ara ha arribat a Martorell. L’estiu vinent, el projecte continuarà a Moçambic, amb el suport d’un fotògraf professional d’aquest país.
Un projecte en col·laboració amb Mans Mercedàries
Kutala va començar a caminar l’any 2016 de la mà d’Ignasi Abellí i Mariona Ibàñez, i té el suport de voluntaris amb formació en els camps creatius de la fotografia, les humanitats, el disseny, la publicitat o el cinema. “Vam néixer com a prova pilot en col·laboració amb la Fundació Pere Tarrés i després vam desplegar-lo amb l’ajuda de l’ONG Mans Mercedàries”.
Molta afluència a la inauguració
Aquest divendres, un centenar de persones van assistir a la inauguració, en la que hi van intervenir Ignasi Aballí, el responsable de l’ONG Mans Mercedàries Ton Toset i l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa. Fonollosa va destacar que “és fantàstic poder ser en actes com aquest, d’entitats que dediquen el seu temps a millorar les condicions de vida de persones necessitades”. Toset va congratular-se de poder comptar també a l’ONG amb persones que, com l’Ignasi i altres membres de Kutala, impulsen projectes d’aquestes característiques.
Els horaris d’obertura de l’exposició seran els dijous i divendres de 18.00 a 20.00h i els dissabtes, diumenges i festius de 12.00 a 14.00h.