El Sagrat Cor aconsegueix que entre el 60% i el 75% dels pacients amb ictus caminin de manera autònoma en sis mesos

190

Avui, 29 d’octubre, és el Dia Mundial de l’Ictus. L’Hospital Sagrat Cor, centre de referència al Baix Llobregat en la rehabilitació de persones amb ictus, ha experimentat un augment notable en el nombre de pacients atesos per aquesta afecció. Si el 2018 es van tractar 56 persones amb ictus, el 2023 aquesta xifra va arribar a 89. Aquest increment no només reflecteix el creixement de casos en la població, sinó també la capacitat del centre per adaptar-se a les necessitats creixents i per millorar la qualitat de l’atenció que ofereix.

L’ictus és una malaltia greu causada per una alteració sobtada de la circulació sanguínia al cervell, que pot produir-se per l’obstrucció d’una artèria (ictus isquèmic) o la ruptura d’un vas sanguini (ictus hemorràgic). Aquesta interrupció impedeix que la sang arribi a determinades zones del cervell, afectant-ne les funcions de manera temporal o permanent. Cada any a Catalunya, més de 13.000 persones pateixen un ictus, i la malaltia provoca prop de 4.000 defuncions. Afortunadament, es calcula que un 90% dels casos d’ictus es podrien prevenir mitjançant el control de factors relacionats amb l’estil de vida, com ara el tabaquisme, l’alimentació i l’activitat física.

El 85% de la millora s’aconsegueix durant els primers 45 dies

El responsable del Servei de Rehabilitació Física de l’Hospital Sagrat Cor, Juan Antonio Guzmán, destaca que la rapidesa en l’inici de la rehabilitació és clau per a una recuperació òptima: “Començar la rehabilitació de manera precoç és essencial per minimitzar les seqüeles de l’ictus. Així i tot, cal recordar que la recuperació completa és poc freqüent”. Guzmán també explica que el 85% de la millora s’aconsegueix durant els primers 45 dies, amb una estabilització al voltant dels sis mesos. A partir d’aquest punt, els avenços tendeixen a ser més lleus, però la rehabilitació continuada contribueix a optimitzar els resultats.

L’Hospital Sagrat Cor es diferencia d’altres centres per la seva capacitat d’oferir una rehabilitació integral i personalitzada, gràcies a un equip multidisciplinari que inclou professionals de neurologia, neuropsicologia, fisioteràpia, teràpia ocupacional i logopèdia, entre d’altres. Aquesta coordinació permet abordar no només les seqüeles físiques de l’ictus, sinó també els efectes cognitius i emocionals. Després d’una avaluació inicial, es crea un pla de tractament individualitzat i adaptat a les necessitats específiques de cada pacient.

L’enfocament multidisciplinari no només permet abordar el tractament de manera holística, sinó que també garanteix un seguiment continu de l’evolució de cada pacient. Les reunions periòdiques entre els professionals permeten ajustar constantment el pla de tractament, tenint en compte els progressos individuals. Això fa possible adaptar les teràpies segons l’estat actual de la persona i els seus objectius a llarg termini.

Gràcies a aquest enfocament, entre el 60% i el 75% de les persones ateses recuperen la capacitat de caminar de manera autònoma després de sis mesos de rehabilitació, mentre que un 30% aconsegueix tornar a ser independent en la majoria d’activitats bàsiques de la vida diària. Aquests resultats són possibles gràcies a una rehabilitació precoç i d’alta intensitat, essencial per reduir les seqüeles a llarg termini.

Tecnologia al servei de la recuperació

L’Hospital Sagrat Cor aposta per la innovació tecnològica per millorar la rehabilitació de les persones amb seqüeles d’ictus. Gràcies a avenços en robòtica, realitat virtual, ortesis elèctriques i altres eines, s’han obtingut millores destacades en les àrees física, cognitiva i del llenguatge, augmentant la independència i qualitat de vida dels pacients.

Un exemple d’aquest compromís és la participació en la creació de la Guia d’objectius en fisioteràpia 2024, en col·laboració amb la Xarxa Menni de Dany Cerebral Adquirit, ja implementada al centre per optimitzar la rehabilitació amb les últimes pràctiques. L’hospital també disposa d’un servei de rehabilitació ambulatòria integral, que inclou fisioteràpia, teràpia ocupacional i logopèdia, el que permet als pacients continuar la recuperació un cop donats d’alta i evitar interrupcions en el procés. “Nosaltres, en el moment de l’alta hospitalària, el que fem és animar totes les persones ateses a continuar fent una vida tan activa com sigui possible, i els recomanem pautes i activitats que poden fer segons l’estat en què es trobin”, explica Guzmán.

Els reptes de futur

Davant l’augment previst de casos d’ictus, l’Hospital Sagrat Cor és conscient de la necessitat d’incrementar els recursos humans i tecnològics. Tal com destaca Juan Antonio Guzmán: “L’augment dels casos requerirà més personal i millores en tecnologia per garantir la millor atenció possible”. El futur de la rehabilitació de l’ictus es fonamentarà en una inversió contínua en tecnologia, formació i infraestructures, amb l’objectiu de continuar oferint atenció personalitzada i integral per afavorir la recuperació i independència dels pacients.