La fibromiàlgia és una de les principals causes de consultes en atenció primària i de Reumatologia; una atenció especialitzada en aquesta malaltia reduiria el consum de recursos sanitaris i de psicofàrmacs. Així s’ha abordat al 17è Monogràfic sobre Salut Mental organitzat pel Centre de Salut Mental d’Adults de Martorell, gestionat per l’Hospital Sagrat Cor, i que s’ha celebrat avui al Centre Cultural. Hi ha assistit l’alcalde Xavier Fonollosa.
Una de les causes més freqüents de dolor generalitzat és la fibromiàlgia. El 10% de consultes d’atenció primària i el 15% de les consultes de Reumatologia. “Les persones afectades de fibromiàlgia utilitzen actualment una gran quantitat de recursos sanitaris (petició de proves, prescripció de fàrmacs, proves complementàries, derivacions a especialistes…), amb el consegüent cost econòmic que això suposa”, ha explicat la psicòloga del Centre de Salut Mental d’Adults de Martorell, Sònia Serrano.
A major control del dolor, millor estat emocional
Més de la meitat de persones amb fibromiàlgia pateixen trastorns mentals, com depressió o ansietat. “En gran part de les persones que atenem, la causa dels problemes emocionals que pateixen és el fet de no haver trobat un remei per al dolor que pateixen”, explica Sònia Serrano, psicòloga del Centre de Salut Mental d’Adults de Martorell. “Per aquest motiu, és essencial l’atenció integral del pacient ja que, si es tracta l’arrel del problema -el dolor-, el seu estat emocional millora”, indica la psicòloga.
A la dificultat de diagnosticar la malaltia, s’afegeix que, per rebre un tractament que doni resposta als múltiples símptomes que pateix (dolor, insomni, ansietat, rigidesa articular , etc.), el pacient ha de peregrinar per diferents serveis assistencials. “En no disposar d’un lloc de referència on es tracti el seu problema de manera regular el pacient se sent, molt sovint, impotent i incrementa el seu nivell d’ansietat”, assegura Sonia Serrano.
Escassetat d’unitats especialitzades
Actualment, hi ha poques unitats especialitzades en el tractament multidisciplinari de la fibromiàlgia. Per exemple, a Catalunya, només hi ha 5 unitats específiques per a aquest trastorn.
Aquestes unitats estan constituïdes per professionals de diferents àmbits sanitaris, com reumatòlegs, metges d’atenció primària, especialistes en salut mental (psiquiatres i psicòlegs), fisioterapeutes, infermers i treballadors socials, que també reben el suport de neuròlegs, al·lergòlegs i de professionals de l’àmbit de la rehabilitació.
“És necessari comptar amb un equip mèdic especialitzat en aquesta patologia per poder oferir una atenció integral adequada a les necessitats de les persones amb fibromiàlgia”, ha afirmat.