L’Hospital se suma al ‘No puc esperar!’ d’ajuda als pacients amb malalties inflamatòries intestinals

2059
Campanya No puc esperar!,d e l'ACCU
Campanya No puc esperar!,d e l'ACCU

L’Hospital Sant Joan de Déu de Martorell s’ha adherit a la campanya No puc esperar! que impulsa l’Associació de Malalts de Crohn i Colitis Ulcerosa de Catalunya (ACCU). Els metges del Servei Digestiu de l’Hospital lliuraran targetes, gratuïtes i anònimes, als pacients de determinats problemes intestinals per facilitar-los un accés ràpid i fàcil als lavabos dels equipaments, comerços i locals adherits a la campanya. Des de l’ACCU es fa una crida per ampliar el número de voluntaris i d’espais que presten aquest servei a Martorell.

Els metges del Servei Digestiu de l’Hospital de Martorell ja gestionen i distribueixen les targes facilitades per l’ACCU després de valorar quins pacients ho necessiten. Són carnets anònims, que es lliuren de forma gratuïta a pacients de malalties inflamatòries intestinals (MII), principalment la malaltia de Crohn i la colitis ulcerosa.

La Doctora Sílvia Rodríguez, responsable de Digestologia de l’Hospital, explica que “aquestes malalties són molt semblants a les autoimmunitàries. És a dir, provoquen que el sistema immunitari actui de manera inadequada i que identifiqui parts de l’aparell digestiu com a quelcom aliè i n’ataqui la mucosa. Fruit d’aquesta agressió, els malalts pateixen úlceres al budell prim i gros, que condicionen els processos de diarrea, dolor abdominal, pèrdua de pes i febre”.

Sílvia Rodríguez, responsable de Digestologia de l’Hospital de Martorell

A causa d’aquestes afectacions, explica Rodríguez, “aquestes persones ho passen molt malament i veuen la seva activitat diària limitada, perquè tenen por de sortir al carrer i no arribar a temps a un lavabo per fer les seves necessitats”. Per facilitar-los la vida, des de l’Hospital “facilitem el lliurament de targes als pacients que ho necessiten”.

Sílvia Rodríguez, responsable de Digestologia de l’Hospital de Martorell

El projecte No puc esperar! és una iniciativa de l’ACCU engegada fa més d’onze anys per ajudar a fer la vida més fàcil als malalts. Gràcies a això “a dia d’avui ja hi ha 3.782 lavabos disponibles, 127 municipis que s’hi ha involucrat i 36 hospitals adherits”, explica la membre de la junta de l’entitat, Elena Kateb. Ella mateixa destaca que “el projecte continua creixent, ja que metges d’altres especialitats, com ara oncologia, també han sol·licitat poder lliurar targes per a pacients”.

Elena Kateb, membre de junta de l'ACCU

Kateb agraeix que “l’Hospital de Martorell s’hagi sumat a la campanya” i recorda que “necessitem molts més voluntaris. Més locals, equipaments i botigues que s’adhereixin al projecte i que posin a disposició els seus lavabos. Si no, podria donar-se el cas que els pacients martorellencs que han rebut els seus carnets no disposessin de llocs on poder fer les seves necessitats”.

Elena Kateb, membre de junta de l'ACCU

Els establiments, locals i botigues s’han d’adherir en aquest formulari d’inscripció a la pàgina web del projecte. Se’ls facilitarà una enganxina identificativa de la campanya, que hauran de col·locar a l’aparador o entrada, a la vista d’aquests pacients, per a que en mostrar el seu carnet identificatiu, puguin accedir al quarto de bany sense problema.

Equipaments adherits a Martorell

Actualment, a Martorell, hi ha 6 punts adherits a la campanya: L’Hospital Sant Joan de Déu (Avinguda de les Mancomunitats Comarcals, 1-3); el CAP Martorell (avinguda de les Mancomunitats Comarcals, 9); el CAP Torrent de Llops (avinguda Puig del Ravell, 10); el Consultori Local de La Vila (carrer de Lloselles, 66); el local de la UGT Baix Llobregat (passeig del Sindicat, 226) i l’estació Martorell Central dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, a Can Carreras.