Antoni Bassas: “Tenia un deute amb l’agraïment que vaig sentir per part dels oients”

1444
Presentació 'Bon dia, són les vuit!' d'Antoni Bassas
Presentació 'Bon dia, són les vuit!' d'Antoni Bassas

Antoni Bassas ha estat al capdavant del programa El Matí de Catalunya Ràdio durant gairebé 14 anys, de 1995 a 2008. Les seves vivències i reflexions les ha recollit al llibre Bon dia, són les vuit!, premi Josep Pla 2018. Bassas l’ha presentat aquest dilluns a la Biblioteca Martorell, dins els actes de la 40a Fira del Llibre de Sant Jordi. El periodista ha estat acompanyat del regidor de Cultura, Sergi Corral, i de l’escriptor martorellenc Jesús Lana.

La sala polivalent de la Biblioteca ha quedat petita en aquest acte en què Antoni Bassas ha relatat, amb espontaneïtat i complicitat, anècdotes de quan presentava el programa més escoltat de la ràdio en català. També ha fet un recorregut per la seva experiència professional i la seva estada, professional i familiar, als Estats Units.

Escriure aquest resum de la seva biografia i tasca periodística ha estat quelcom terapèutic. “Sempre que escrius ho fas per entendre’t a tu mateix, per ordenar les idees, descartar-ne les que creies certes i confirmar-ne les que són vàlides. Quan escrius sobre un període tan intens de la teva vida i el balanç és positiu, tens més motius per pensar que tot el que vas fer valia la pena”, ha reconegut.

Antoni Bassas, periodista i autor del llibre

En aquest assaig reivindica l’ofici de periodista i salda un deute amb els oients. “En el fons, les raons de la meva marxa van quedar clarament enteses en aquell moment, però potser tenia un deute amb l’agraïment que vaig sentir per part dels oients. Vaig marxar ràpid. Vaig deixar el centre de l’escenari i me’n vaig anar a Amèrica. Vaig desaparèixer i, ara que he tornat, dono per acabada la història explicant allò que ens va unir durant molt de temps”.

Antoni Bassas, periodista i autor del llibre

Per Bassas, “el millor d’aquella etapa va ser el viatge i les descobertes de cada dia, però sobretot fer-ho dels 33 als 47, perquè és una època en què comences a tenir maduresa per prendre decisions, i físicament encara et sents capaç de dormir poques hores i l’endemà torna-hi com un lleó”.

El periodista posa atenció a la relació entre periodistes i polítics, sense evitar la polèmica sobre la crosta nacionalista als mitjans públics, que va desencadenar el final de la seva etapa a la ràdio pública. “Els periodistes tenim les pressions a l’ofici, això ja se sap., però quan miro enrere estic molt content perquè que he estat afortunat i seria injust que em queixés de res. A la casella de les pitjors coses et diria que, si fa no fa, he patit les mateixes que qualsevol altre periodista”.

Antoni Bassas, periodista i autor del llibre

Presentació 'Bon dia, són les vuit!' d'Antoni BassasAntoni Bassas (Barcelona, 1961) és llicenciat en Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona, va debutar a Ràdio Joventut amb 16 anys, i als 20 va integrar-se a l’equip de transmissions de futbol en català de Joaquim Maria Puyal, a Ràdio Barcelona, amb qui va treballar durant 14 temporades. Va ser director i presentador d’El Matí de Catalunya Ràdio entre el gener del 1995 i el juliol del 2008. Abans havia creat, juntament amb Xavier Bosch, l’espai d’humor Alguna Pregunta Més?, pel qual va rebre el Premi Ondas el 1997.

Amb motiu del centenari del FC Barcelona, club del qual és soci, va portar la història del Barça a TV3 amb el talk-show històric Aquest any, cent! El 2009 va convertir-se en el corresponsal de TV3 als Estats Units fins al 2013, any en què es va incorporar al diari Ara de la mà del seu primer director, Carles Capdevila. Ha pronunciat conferències sobre les relacions entre Catalunya i Espanya vistes a través dels mitjans a la London School of Economics i a les universitats de Cambridge i Stanford. Eminentment home de ràdio, ha confessat que li agradaria tornar a posar-se davant d’un micròfon, tot i que “per ballar el tango s’han de ser dos”, ha dit.