El dret a l’habitatge i a l’accés a l’energia, prioritats essencials de l’Ajuntament de Martorell

1342

Seguir treballant per garantir les necessitats d’habitatge i subministrament d’energia de les persones més vulnerables és un dels compromisos de l’Ajuntament de Martorell. El consistori donarà suport a aquesta causa per fer front comú a les sentències del Tribunal Constitucional -que van tombar lleis i decrets de la Generalitat per garantir el subministrament energètic- i demanar a les entitats bancàries i financeres que assumeixin els casos de persones en risc de perdre l’habitatge. Aquesta proposta es va aprovar ahir en el Ple municipal celebrat a l’Ajuntament.

El text promou el desplegament de la llei de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica que pateixen moltes persones i famílies, que no poden fer front al pagament de les factures de consum d’energia dels seus habitatges. Una situació que s’ha agreujat partir de la crisi econòmica i les “situacions d’atur, de sobre endeutament o de manca d’ingressos suficients”.

Per això, la proposta destaca que “el món local ha estat fent front als problemes de pobresa energètica i emergència habitacional des de l’inici de la crisi” i apel·la la Comissió Europea perquè insti els estats membres a adoptar mesures i promoure accions que puguin dur a terme els organismes locals i regionals.

La moció denuncia l’actuació del govern espanyol de portar al Tribunal Constitucional normatives com el Decret Llei de la Generalitat –el 6/2013- per garantir que no s’interrompi el subministrament de llum i gas entre els mesos de novembre i març, o la llei 24/2015, consensuada pels grups polítics i les entitats socials, que garantia emparar les persones amenaçades de desnonament del seu habitatge o de tall de subministraments bàsics d’energia. Alhora, demana que les entitats bancàries i financeres assumeixin el seu paper en les emergències en l’àmbit de l’habitatge, i clama per “la unitat de les institucions catalanes de donar solucions conjuntes i el suport dels governs locals a les famílies i persones que més ho necessiten”. Així ho va defensar el regidor de Planificació Urbanística, Medi Ambient i Habitatge, Adolf Bargués.

Adolf Bargués, regidor d'Habitatge

La moció es va aprovar amb 18 vots favorables -dels grups de govern que la proposaven, PDeCat i ERC, a més del PSC i Movem- i les 2 abstencions dels regidors del PP i Som Martorell.

Lluís Tomás (PSC) va reconèixer que “les administracions locals estan fent un esforç important perquè són la primera porta a la que truquen les persones”. Va ressaltar també “el paper de la Diputació de Barcelona, fent programes complementaris que han substituït la inactivitat al Parlament de Catalunya, que no va ser capaç de tirar endavant un reglament de sancions amb les entitats bancàries”.

Lluís Tomàs (PSC)

La regidora de Movem, Laura Ruiz, va apel·lar al posicionament d’entitats com la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) destacant que “és una moció de bones intencions que sanciona l’actitud miop del govern espanyol i que votarem a favor, però hi falta un punt d’autocrítica, ja que entre l’aprovació de la llei catalana i la seva derogació per part del TC van passar 18 mesos i no es va fer res”.

Laura Ruiz (Movem Martorell)

El Partit Popular es va abstenir. El portaveu Vicente Casal va dir que “la moció és un brindis al sol. El que va recórrer el govern espanyol va ser la voluntat d’expropiar pisos i el fet que la competència per sancionar bancs i entitats financeres la té l’Estat i no pas la Generalitat”.

Vicente Casal (PP)

El regidor de Som Martorell, Sergio Rodríguez, va exposar que “el 2014 ja es va aprovar una moció en aquest Ajuntament per sancionar les entitats financeres amb vivendes permanentment tancades” i va qüestionar que “des d’aleshores, què s’ha fet? Si hem d’aprovar una moció que no serveixi per res, ens abstindrem”.

Sergio Rodríguez (Som Martorell)

Bargués va rebatre’l dient que “els ajuntaments del Montserratí ens vam organitzar per reclamar als bancs, però el cost d’advocats és inassolible per consistoris petits com el nostre. Només s’ho poden permetre ciutats grans com Barcelona o Terrassa”. Tot i així, va expressar que es demanarà a les entitats financeres que assumeixin el seu paper i va posar en valor que “Martorell és, després del Prat de Llobregat, el municipi del Baix Llobregat que més compleix els principis de solidaritat urbana respecte el parc d’habitatge protegit”.

Adolf Bargués, regidor d'Habitatge

Renúncia del regidor Ricard Sánchez i altres mocions

En el ple de dilluns, el grup municipal de Movem Martorell va exposar la renúncia, per motius professionals, del seu regidor Ricard Sánchez Gaya. L’alcalde Xavier Fonollosa li va agrair la tasca duta a terme en l’actual legislatura i li va desitjar sort en la seva nova etapa.

En la darrera part de la sessió també es va aprovar una moció de Movem Martorell per a declarar Martorell ciutat lliure de maltractament animal, amb l’única abstenció del PP. També va tenir llum verda per unanimitat una moció del PSC i Som –amb l’adhesió dels grups de govern- de suport a la implementació de la renda garantida de ciutadania. La referent a l’equiparació de drets laborals de les persones treballadores de la llar respecte la resta de col·lectius laborals, seguint els dictàmens de l’Organització Internacional del Treball (OIT), es va aprovar amb el vot favorable de tots els grups excepte el PP, que es va abstenir. Finalment, es va retirar la moció presentada per Movem, a proposta de la PAH, sobre el procediment d’empadronament al municipi després que l’equip de govern hi presentés esmenes. Els grups es van comprometre a debatre-la entre ells i amb la PAH i a presentar-la en la propera sessió.

Per altra banda, es van aprovar les dues festes locals per a l’any 2019, previstes pel 29 d’abril i el 16 d’agost, amb l’única abstenció de Movem Martorell. A més, es va donar compte del canvi de nom del grup municipal de Convergència i Unió (CiU), que passa a dir-se Partit Demòcrata Català (PDeCat).