L’alcalde de Martorell, Salvador Esteve, el primer tinent d’alcalde, Xavier Fonollosa, la directora del Centre de Normalització Lingüística Ca n’Ametller, Imma Pagès, i la responsable del Servei Local de Català, Ariadna Armero, han presidit la cloenda de l’XI edició del Voluntariat per la llengua a la nova Biblioteca. En aquesta edició hi han participat 36 persones.
El Servei Local de Català ha organitzat aquest dijous a la sala d’actes de la nova Biblioteca, la cloenda de l’XI edició del Voluntariat per la llengua. Un programa per practicar català a través de la conversa, basat en la creació de 18 parelles lingüístiques formades per un voluntari, que parla català fluidament, i un aprenent, que té coneixements bàsics i vol adquirir fluïdesa.
Aquesta XI edició ha comptat amb 36 participants emparellats que, durant dos mesos, han realitzat una desena de trobades per practicar el català oral i parlar-lo en un context real i distès.
Salvador Esteve, alcalde de Martorell, voluntari lingüístic durant quatre anys, ha dit que “fer de voluntari ens ajuda a repassar el nostre idioma i les ganes d’aprendre dels aprenents a valoritzar la nostra llengua”.
El primer tinent d’alcalde, Xavier Fonollosa, ha destacat que “és una tasca molt important perquè no només apreneu la nostra llengua, sinó que es crea un lligam entre voluntari i aprenent. La nostra llengua l’hem de protegir entre tots perquè malauradament rep molts atacs. Som un país petit amb una llengua petita i, si no la protegim i la difonem, correm el risc de patir algun problema en el futur”, ha afegit.
La responsable del Servei Local de Català, Ariadna Armero, ha destacat “el suport incondicional que el programa de Voluntariat per la llengua ha rebut des del principi per part de l’Ajuntament de Martorell” i ha agraït “la presència i predisposició de les persones que han acabat formant part d’aquest projecte”.
Més de 10.000 parelles lingüístiques
Voluntariat per la llengua és un programa impulsat pel departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i gestionat territorialment pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL).
Ha format 10.189 parelles lingüístiques al llarg de 2014. Del total de parelles, 1.331 s’han creat des de diversos àmbits: entitats, empreses, centres penitenciaris, centres hospitalaris, etc.
La resta de parelles han estat formades des dels diferents centres de normalització lingüística del territori.
Un referent a Europa
A més d’haver-se estès a altres territoris de parla catalana (País Valencià, Andorra, Illes Balears i Perpinyà), el Voluntariat per la llengua s’ha convertit en model de referència per a la promoció de l’ús d’una llengua.
El programa s’aplica a la Vall d’Aran, per fomentar l’occità-aranès, a Flandes per al flamenc i a la província de Bolzano (Itàlia) per a l’italià i l’alemany.