Lluites de poder religiós i personals es combinen a ‘Pedres Blanques’, de Rosa Maria Prat

1326
Presentació del llibre 'Pedres Blanques'. Rosa Maria Prat
Presentació del llibre 'Pedres Blanques'. Rosa Maria Prat

La pedagoga Rosa Maria Prat va presentar ahir a la Biblioteca Martorell Pedres blanques, una novel·la històrica que recrea un conflicte eclesiàstic en ple segle XIV i una història d’amor. És tot just la primera creació literària d’aquesta pedagoga jubilada, nascuda a Terrassa i afincada de fa anys a Sant Sadurní d’Anoia. L’autora ha dedicat els darrers quatre anys a documentar-se i a escriure una obra que combina personatges i esdeveniments històrics reals amb relacions personals imaginàries.

Pedres Blanques (2019, editorial Gregal) parteix d’uns fets que van succeir al monestir de Pedres Albes -Pedralbes- a la muntanya de Sant Pere Màrtir de Barcelona, al segle XIV. El focus és un conflicte generat l’any 1335 per la decissió del Papa Benet XII de crear una constitució que obligava les monges residents a esdevenir de clausura, i a controlar tot el patrimoni del monestir.

Presentació del llibre 'Pedres Blanques', de Rosa Maria Prat
Presentació del llibre ‘Pedres Blanques’, de Rosa Maria Prat

Rosa Maria Prat explica que aquest fet provoca un trasbals al monestir, ja que “fins aleshores, les monges gaudien dels privilegis que els havia concedit la reina Elisenda de Montcada”.

Rosa Maria Prat

La protagonista principal del llibre és l’abadessa Sobirana Olzet, “un personatge real, del que sabem que va ser la primera abadessa del monestir quan es va construir l’any 1327 i poc més. La resta, m’ho he inventat”, comenta l’autora.

A part dels fets històrics, l’obra recull intrigues i una història d’amor, arran de l’arribada al monestir de Joanot de Cervelló, nomenat pel papa com a nou administrador. Aquesta arribada fa remoure un passat comú entre Sobirana i Joanot.

Rosa Maria Prat
Presentació del llibre 'Pedres Blanques', de Rosa Maria Prat
Presentació del llibre ‘Pedres Blanques’, de Rosa Maria Prat

Maria Rosa Prat explica que l’obra parla de “lluites de poder i de concepció religiosa” i de “recuperar la memòria històrica d’unes dones invisibles, però que dins els convents havien sigut lliures en el context de l’època, ja que llegien, brodaven, practicaven les arts, la música i moltes altres coses”.

Rosa Maria Prat

Maria Rosa Prat explica que, un cop jubilada, va començar a aprendre a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès per tal d’escriure aquesta novel·la: “he estat 4 anys, els tres primers fent recerca històrica i el darrer, escrivint-la”. A part de fer moltes presentacions des que va sortir publicat el llibre el passat mes de juny, l’autora organitza rutes literàries al mateix monestir de Pedralbes, com ella mateixa explica:

Rosa Maria Prat

La directora de l’equipament, Mercè Parera, va presentar l’autora, amb l’acompanyament a l’estrada del regidor de Cultura de l’Ajuntament, Andreu González, i del marit de l’autora, l’historiador Lluís Massana.