Som de ple en el període en què més població inicia les vacances d’estiu. Per aquest motiu, l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC) de Martorell recorda a la ciutadania aspectes i drets bàsics per a evitar sorpreses desagradables en aquests desplaçaments. Abasten des de la contractació d’un viatge, l’assegurança, la reserva d’allotjament o les anomalies en els desplaçaments.
Un primer advertiment és revisar si l’empresa que fa el transport i si el país de destinació mantenen alguna limitació, condicions per viatjar o requisits documentals i/o sanitaris referits a la Covid-19. Si aquests requisits existeixen seran responsabilitat exclusiva del turista i en cas d’incompliment, podria perdre el viatge sense dret a reclamar. Per viatjar per la Unió Europea, el web Re-open EU ofereix informació actualitzada.
El tècnic de l’OMIC Ferran Riera explica que cal tenir molt clares les condicions de contractació d’un viatge: “Sobretot les aplicables en cas d’anul·lació, que varien molt si el cancel·la l’empresa o el transportista a si ho fa el propi viatger”.
Si la cancel·lació la fa el propi viatger, aquest “haurà d’assumir una sèrie de possibles pèrdues, a no ser que es pugui pactar d’antuvi amb l’empresa un bo de viatge o document escrit amb unes dates de durada i caducitat que permetin fer-lo servir”.
Reproductor d'àudioFerran Riera, tècnic de l'OMIC de Martorell
Compensacions pels retards dels vols
Sol ser una de les problemàtiques habituals. Si passa, Riera aconsella demanar informació a la companyia aèria, empresa, plataforma o agència de viatges amb la que s’hagi contractat, i “no abandonar l’aeroport sense haver fet el full de reclamacions corresponent, especificant el decal·latge d’hores per arribar al destí”. En cas d’haver de fer connexió amb algun altre vol, cal contactar amb la companyia per trobar una solució o rutes alternatives.
També detalla les compensacions per retards a que tenen dret els usuaris: “En retards a partir de 2 hores han de donar gratuïtament menjar i beguda suficient i, si calgués, sistemes de comunicació. Si el vol surt l’endemà o dies més tard es té dret a allotjament gratuït (desplaçaments inclosos). I si s’arriba al destí final amb 3 hores de retard o més, es té dret a compensació econòmica d’entre 250 i 600 euros segons distància del vol”.
L’excepció de les compensacions és quan el transportista pugui demostrar que el retard ha estat provocat “per circumstàncies extraordinàries i inevitables”. Riera aclareix que “les recents vagues de diverses companyies no han sigut contemplades favorablement per la jurisprudència, i els tribunals han determinat que no són circumstàncies extraordinàries i inevitables. Per tant podríem demanar indemnització”.
Reproductor d'àudioFerran Riera, tècnic de l'OMIC de Martorell
Si finalment no es pot viatjar per qualsevol motiu aliè a l’empresa que dona el servei, s’aplicaran les condicions acceptades en la contractació, que poden ser diverses: anul·lació gratuïta o amb penalitzacions; possibilitat de canvi de data; bescanvi per un val, etc.
En el cas concret dels bitllets d’avió, si el vol no es cancel·la però el viatger no pot volar per qualsevol motiu –o bé decideix que ja no li interessa–, també s’aplicaran les condicions de contractació. Si es té la reserva, cal revisar les condicions per comprovar possibles solucions de la companyia en cas que no poder volar: un val de viatge per més endavant, un canvi de dates assumint un cost addicional, etc.
Si la cancel·lació la fa l’empresa, el client té tot el dret a reclamar el retorn íntegre dels diners pagats, ja que la responsabilitat és de l’empresa que deixa de prestar el servei.
Assegurances de viatge
Si es té contractada alguna assegurança o bé es vol contractar expressament pel viatge, s’haurà de revisar detalladament les condicions de la pòlissa per comprovar si cobreixen aquests supòsits o si en queden exclosos. Abans de decidir-se a contractar qualsevol assegurança de viatge, cal assegurar que inclou tots els motius pel quals es contracta -ara és habitual que algunes pòlisses excloguin expressament les afectacions de la pandèmia-.
En el cas de quedar coberts per l’assegurança i davant la necessitat d’utilitzar-la, cal contactar amb al servei d’atenció al client de l’asseguradora, comenta Riera.
Reproductor d'àudioFerran Riera, tècnic de l'OMIC de Martorell
Afegeix que “per demostrar a l’asseguradora la cancel·lació d’un servei o viatge pot ser de gran utilitat guardar bitllets, documents d’excursions o els correus enviats i rebuts”.
Abans de reservar un allotjament turístic
Es recomana conservar la publicitat, els documents d’oferta, anuncis i dades identificatives de l’empresa i de la compra. Convé fixar-se en la penalització demanada si finalment no s’usa la reserva feta, i que ha de ser una quantitat justificable i proporcionada.
És bo que el viatger pregunti qualsevol dubte i el que no quedi clar sobre serveis que li poden ser necessaris i que no es detallen. Per exemple, sobre la disponibilitat de servei de caixa forta o consigna per a objectes de valor.
Un cop acceptades les condicions, l’establiment ha de donar còpia del contracte. “És important tenir el contracte formal per escrit o per mail i en cas de disconformitat amb algun aspecte de la contractació o de l’estada, cal demanar el full oficial de reclamació a l’empresa o contactar-hi per un mitjà que en deixi constància (formulari web, telèfon amb número d’incidència, etc.)”. Si en el termini de 30 dies no s’ha obtingut resposta, o bé la resposta no és satisfactòria, s’ha de contactar amb l’OMIC.
Reproductor d'àudioFerran Riera, tècnic de l'OMIC de Martorell
En tots els casos, Riera recomana “conservar documents i impressions que ens puguin ser d’importància, com ara la informació de la web, perquè en casos de reclamació tinguem totes les proves a l’abast”.