L’OMIC difon la Tarifa d’Últim Recurs, que pot estalviar un 50% de la factura energètica

1206
Foto: pixabay

L’Oficina Municipal d’Atenció al Consumidor (OMIC) de Martorell posa en coneixement de la ciutadania la Tarifa d’Últim Recurs (TUR) a l’hora de contractar subministraments energètics. Aquesta tarifa ve fixada pel govern espanyol, que la revisa cada tres mesos, i actualment suposa un estalvi important en la factura. Es contracta a través de quatre companyies i el canvi a una d’elles es pot fer amb el mètode de la portabilitat.

La TUR s’ha convertit els darrers mesos en una alternativa d’estalvi per als petits consumidors a causa del gran increment de preus en les tarifes i la crisi energètica. Així, la Comisión Nacional de Mercados y Competencia (CNMC), la TUR és la més barata del mercat, i pot ser d’un 50% menys del que s’ofereix en el mercat lliure (PVPC). Des de l’any 2008 el seu preu es regula al BOE i té com a objectiu protegir als comsumidors de les grans oscil·lacions del mercat.

“La TUR és una tarifa que sempre ha existit, però quan els preus del mercat lliure no eren tan alts com els actuals, no resultava econòmicament molt atractiva. Ara, en aquests moments de preus disparats, la TUR és una tarifa que s’ha posat molt en solfa”, destaca el tècnic de l’OMIC, Ferran Riera.

Ferran Riera, tècnic de l'OMIC

La TUR es pot contractar a través de quatre companyies energètiques –Gas & Power, Energia XXI, Curenergia i Baser-. En cas de tenir contracte energètic amb una altra companyia, el procés de canvi pot ser molt còmode per a l’usuari, amb l’anomenada portabilitat. “Igual que quan canviem de companyia telefònica, entrem al web d’alguna de les quatre companyies que ofereixen la TUR i els demanem que ens facin la portabilitat, és a dir, els autoritzarem a fer el tràmit al nostre nom i ens donaran d’alta automàticament amb ells”, comenta.

Ferran Riera, tècnic de l'OMIC

Poden passar-se a la TUR “tots aquells clients que tenen contractes domèstics de menys de 10 kWh”, amb un sistema de tarifat graonat. Així, la tarifa 1 s’adreça a habitatges que disposen d’aigua calenta i/o cuina de gas, amb un consum de fins a 5.000 kWh/any, i segons el BOE, tenen un terme fix de 5,03 euros al mes sense els impostos corresponents.

La tarifa 2 s’adreça als immobles que disposen de calefacció de gas i que tenen un consum anual de fins a 15.000 kWh, amb una tarifa de 9,52 euros al mes per client. La tarifa 3 va dirigida a llars amb calefacció, aigua calenta i/o cuina de gas, de fins a 50.000 kWh/any i un preu de 20,54 euros al mes.

Ferran Riera, tècnic de l'OMIC

Riera recomana que, en cas de fer el canvi de companyia a una de les que permeten aquesta tarifa, el procediment es faci “per escrit i no pas per telèfon, ja que així en tindrem constància de cara a qualsevol comprovació i reclamació”, apunta Riera.