López Hita: "el cuidador d’un malalt d’Alzheimer necessita el seu espai per ser persona"

1164

La infermera del Centre d’Atenció Primària de La Vila Àngels López Hita va reivindicar divendres la necessitat que el cuidador d’un malalt d’Alzheimer sàpiga escoltar i calibrar les seves forces per evitar patir conseqüències físiques i psíquiques negatives. Ho va fer a la Biblioteca Martorell, a través de la xerrada Cuidar-te per cuidar. López Hita va explicar que la persona cuidadora, sovint un membre directe de la família, ha d’envoltar-se de l’ajut familiar, dels amics i dels agents sanitaris i socials per tal d’adaptar-se a les diferents fases per les que passa el malalt sense ser-ne arrossegat, un fet habitual.

La xerrada la va organitzar l’Associació de Malalts d’Alzheimer de Martorell amb el suport de l’Ajuntament. L’alcalde, Xavier Fonollosa, la regidora de Benestar Social i Joventut Cristina Dalmau i el tresorer de l’associació, Albert Roig, van presidir-la al costat de la infermera. Hi van ser presents una cinquantena de persones. Durant l’acte es va posar a disposició una guardiola solidària a benefici de La Marató de TV3.

Xerrada cuidar te per cuidar 04-Àngels, per què ha escollit el títol Cuidar-te per cuidar per a la xerrada?

-Perquè és important cuidar-se per poder cuidar bé. El cuidador necessita estar bé, amb ànims i fort per encarregar-se del pacient d’Alzheimer, que normalment és el seu familiar: marit, muller o parent.

-Hi ha un perfil habitual de cuidador o cuidadora?

-Acostuma a ser la dona en un 78% dels casos quan el malalt és el seu marit, i sol ser la filla en un 66% dels casos si la malalta és la mare. La seva edat acostuma a ser d’entre 45 i 65 anys, ha d’afrontar un procés de llarga durada i que requereix cada cop major demanda d’ajuda amb el pas del temps.

-Sovint es diu que l’Alzheimer és una malaltia neurodegenerativa que pateixen dues persones alhora: el propi pacient i el cuidador que té al costat. És així?

-No exactament, però al cuidador li repercuteix. No se li’n va la memòria, però sí les forces, l’ànima, l’esperit amb aquest pacient. El cuidador deixa tot el seu cor i cos en atendre el malalt, però ho pateix de diferent manera.

-De quina manera? Quins en són els síntomes?

-De tota mena. Pot tenir seqüeles físiques quant a cansament, força física, estrès, o no dormir ni menjar bé. Com que està dedicat única i exclusivament a aquesta persona que necessita tantes cures, cau en la desatenció cap a ell mateix i les seves malalties passen a un segon pla. Per exemple, si el cuidador té mal de cap, sovint deixa per més tard el fet de prendre’s el paracetamol i es dedica a atendre primer el malalt. Això li minva la seva salut, tant la física com la psíquica.

Xerrada cuidar te per cuidar 07-Com pot començar a cuidar-se, el cuidador?

-El primer que ha de fer és aplicar aquesta paraula tan famosa i moderna que tenim i que es diu empoderament o apoderament. S’ha d’apoderar: saber com és i qui és, i agafar tots els recursos i eines dels quals disposa al seu voltant. Ha de poder fer front de la millor manera a aquesta guerra que té i que, malauradament, és una batalla perduda, perquè sabem que un malalt d’Alzheimer no millorarà i que anirà cada vegada a pitjor. A més, mentre això passa, el cuidador cada cop és més gran i té menys força. Pateix molt per aquest aspecte.

-I a més cal tenir en compte que la malaltia, en les seves diferents fases, pot ser un procés molt llarg, que duri bastants anys…

-Si, de vegades pot ser un procés molt llarg, que acaba amb la salut de tots dos i també de la resta de la família. I és que l’Alzheimer no deixa de tenir un efecte dòmino: la primera peça que cau és el cuidador i després van caient els altres familiars. Potser en cada pas la caiguda es va produint amb menys força, però també cauen.

-Quines opcions ha de tenir en compte el cuidador per apoderar-se?

-Hi ha moltes coses que es poden fer des de la vessant de serveis socials, com ara l’atenció psicològica, els descansos familiars i dotar de molts estris i recursos a les famílies i al cuidador. Hem de tenir en compte que hi ha molts agents i familiars i amics que poden intervenir per no deixar de banda que el cuidador sol ser una persona gran i indefensa. Ha de tenir uns recursos al voltant molt importants.

Xerrada cuidar te per cuidar 09-Vostè parla del descans familiar, del fet que el cuidador pugui disposar d’unes franges per alliberar-se d’aquesta tasca. És molt important, aquest aspecte?

-Sí, i tant. És molt important que el cuidador es consideri persona abans que cuidador i entendre i tenir molt assumit que és tant important el cuidat com el cuidador. Necessita el seu espai per ser persona, perquè a part de ser cuidador és pare, mare, germana, germà, amic. És de tot, i no pot deixar de banda totes aquestes altres parcel·les.

-Malauradament el procés de la malaltia de l’Alzheimer va empitjorant fins a desembocar en la mort del pacient. La preparació del cuidador ha de ser també periodificada per afrontar-ho?

-Sí clar, necessita tot un aprenentatge i un entrenament per afrontar totes les fases que passarà de la malaltia. A més, sabem que un malalt d’Alzheimer té alts i baixos: hi ha dies que està bé, altres en els que està que cau, un altre moment en el que revifa, un altre en el que baixa…i de la mateixa manera el cuidador puja i baixa al mateix ritme. Se l’ha d’anar preparant perquè cada graó no suposi per ell o ella un daltabaix.

Xerrada cuidar te per cuidar 03-De quines eines disposem a Martorell per ajudar els cuidadors?

-Des de l’Àrea d’Atenció Primària, en la que treballem nosaltres, intentem donar tot el nostre suport possible als cuidadors. Des de xerrades com la que fem avui, visites personalitzades a domicili o el seguiment del pacient i de la família.

-Hi ha d’altres agents que hi intervenen?

-Incloem també la participació dels Serveis Socials Bàsics a l’hora d’informar i d’assessorar sobre els recursos socials en forma d’ajudes. I aiò es fa tant actuant dins la família com també fora, proposant la participació en grups d’ajuda i d’autoajuda. Hi ha molta cosa a fer, i encara en podríem fer més, però és un pas molt important, perquè tot i que em seria difícil quantificar el número de persones que a Martorell venen per ser ateses i assessorades, podem dir que a la nostra consulta atenem bastants casos a diari.