L’ONG Mans Mercedàries marxa aquest divendres, 2 de juliol, al 26è Camp de Treball a Kenya per seguir ampliant l’Escola Kindergarten Academy School Lutgarda al barri d’Ongata Rongai (Nairobi). El projecte va començar l’any 2015 amb la construcció del Centre Infantil, per la demanda de les famílies del barri a les Mercedàries. La resposta a aquesta necessitat de donar escolarització a aquests nens i nenes va ser la construcció, durant dos anys, del centre escolar, amb la previsió de poder continuar en un futur amb la construcció per acollir l’Educació Primària. A més, aquest estiu també duran a terme el 27è Camp de Treball a Moçambic per treballar hàbits saludables amb les nenes de la Lar Tiberíades de Katembe. En aquest cas, l’expedició marxarà el 4 de juliol. Tots dos grups s’hi estaran un mes.
Marxeu cap a Kenya per seguir amb les obres del Centre Lutgarda a Ongata Rongai. Quins plans teniu?
Després de molta burocràcia, dificultats i entrebancs marxem cap a Kenya carregadíssims. Mai de la vida havíem portat tants equipatges com fins ara. Som sis persones amb 18 maletes molt grans. Portem els ordinadors que ens van demanar les missioneres per muntar una aula d’informàtica: 20 ordinadors portàtils i tauletes, roba nova, peluixos, ulleres. Estem contentíssims perquè ja ho tenim tot a punt. Portem totes les vacunes per entrar a Kenya i pel coronavirus per poder viatjar.
Quina és la situació actual del Centre Infantil Lutgarda?
Al 2015 i 2016 es va construir el Centre Infantil i la part de dalt es va deixar a punt per fer les escales i enlairar una primera i segona planta per a l’Educació Primària. La primera planta es va fer entre l’any passat i aquest any, gràcies a les donacions que, tot i la pandèmia, vam seguir rebent. La nostra feina aquest estiu serà pintar i decorar l’obra, fer classes al matí amb la canalla de l’escola i a la tarda amb els infants del barri. L’any vinent, esperem tornar a Kenya per acabar la segona planta.
Parla’ns dels ajuts i suports que rep l’entitat per fer realitat els projectes…
Tenim gent fidel que ens dona suport, com són els socis i padrins. El que ens envien els padrins es destina a l’Orfenat de Kudielela (Angola) i a l’Orfenat Lar Tiberíades de Katembe (Moçambic). Els socis i col·laboradors donen pel projecte que concret que les missioneres ens encarreguen cada any. A més, rebem el suport dels ajuntaments de Martorell, Sant Feliu de Llobregat i Abrera. Tenim les guardioles solidàries de les botigues i les campanyes especials que duen a terme molts comerços per ajudar l’ONG. Hi ha empreses que ens donen material com ordinadors, peluixos o ulleres. I aquest any, l’Hospital de Martorell ens ha donat medicaments per la malària, per al VIH i antibiòtics. Estem molt agraïts a la gent de Martorell per la seva solidaritat.
Quins són els voluntaris que van a Kenya?
Amb el Ton Toset i amb mi vindrà la Mireia Carner, l’Andrea Rovira, la Bàrbara Puga i el Martí Kun. Són gent molt jove, entre 20 i 23 anys, que ja es van quedar l’any passat a les portes d’anar-hi. Durant tot l’any hem preparat les classes, cronogrames, maquillatges…És un grup increible i ha treballat molt dur.
A més, un altre grup anirà a Moçambic. Què hi faran?
No és un projecte de l’ONG, però sí que els hem ajudat a organitzar-lo. És el projecte de final de carrera de la Clàudia Chacón, exalumna de La Mercè de Sant Feliu i voluntària a Moçambic el 2019. Ha acabat Infermeria i va demanar de fer el seu projecte de final de carrera sobre hàbits saludables amb les nenes de l’Orfenat Lar Tiberíades. Fa el projecte sobre els hàbits saludables. La Clàudia estarà acompanyada per la Blanca Culleré (membre de l’ONG), Montse Alemany (exalumna del Col·legi la Mercè de Martorell i membre de l’ONG), Xavier Sáez de Cortázar (exalumne del Col·legi la Mercè de Martorell i membre de l’ONG) i Sheila Rodríguez (exalumna del Col·legi la Mercè de Martorell i membre de l’ONG).