Maria Ribera presenta llibre sobre Emili Pujol i obre les Jornades de Guitarra de Catalunya

235
Maria Ribera, guitarrista
Maria Ribera, guitarrista

La guitarrista Maria Ribera presenta dijous, 8 d’abril, a les 19.30h, a l’Auditori Joan Cererols el llibre ‘Emili Pujol Villarrubí, retrat d’un guitarrista’. És l’adaptació de la tesi doctoral sobre la història de la guitarra i la vida del músic (1886-1980), un dels més influents. La vetllada s’acompanyarà de tocs musicals i inaugurarà les Jornades de Guitarra de Catalunya 2021. Al vestíbul de la Biblioteca lluirà una mostra relacionada amb la temàtica.

Ribera -nascuda a Guissona i afincada a Martorell- és Doctora en Història de l’Art, amb una tesi sobre la història de la guitarra i la vida d’Emili Pujol (Premi Sant Jordi 2019 de l’Institut d’Estudis Catalans). Especialitzada en musicologia, ha comissariat exposicions i ha treballat en arxius, llegats, publicacions, conferències i màsters sobre la història de la guitarra. Condueix la secció Sis cordes a El taller del Lutier de Catalunya Música.

El punt de partida del llibre és la tesi. “Es va fer una biografia d’Emili Pujol, però ell no la volia i, a més, va quedar tendenciosa i incompleta. Jo volia fer-ne una com cal, explicant tots els detalls i la seva vida”, diu Ribera. D’aquí en va sorgir una adaptació amb il·lustracions i text “per a tots els públics interessats en la música”.

Maria Ribera, guitarrista i autora del llibre

L’obra resultant parla dels primers anys de formació de Pujol, la projecció de la seva carrera, la consolidació, les vivències del període bèl·lic, el reconeixement dels mèrits i diferents parts de la seva vida. Ribera acompanyarà la presentació amb la interpretació d’unes quantes peces musicals per a guitarra.

Maria Ribera, guitarrista i autora del llibre

L’acte inaugurarà les Jornades de Guitarra de Catalunya, “una programació de concerts, conferències i exposicions arreu del territori per reivindicar l’instrument i moltes figures al voltant seu”. Un exemple és “Joan Carles Amat, un home del Renaixement que va ser el primer del món en fer un llibre sobre guitarra. I era de Monistrol de Montserrat”.

Maria Ribera, guitarrista i autora del llibre

En paral·lel, el vestíbul de la Biblioteca acull l’exposició ‘Descobrim Emili Pujol’. “És una petita mostra de material que explicarà qui era i on es podran descobrir alguns dels seus petits tresors, objectes personals, premsa i creacions literàries de l’autor”. Es podrà veure des del 8 d’abril i fins el 2 de maig de 2021.

Maria Ribera, guitarrista i autora del llibre

L’assistència a la presentació del llibre Emili Pujol Villarrubí, retrat d’un guitarrista és gratuïta, però cal reservar prèviament a entrades.martorell.cat.