Marika Vila fa sentir la veu femenina del món del còmic a ‘Desokupar el cuerpo’

173
Presentació 'Desokupar el cuerpo' de Marika Vila

Desokupar el cuerpo.Las voces de las autoras en el cómic español (Ediciones Marmotilla, 2024) és el llibre de la dibuixant Marika Vila, que va presentar aquest dijous a la Biblioteca Francesc Pujols. Un acte emmarcat dins el programa del Dia contra la Violència Masclista a Martorell.

En aquest llibre, Marika Vila fa una tasca necessària de visibilització de l’aportació de les autores al còmic espanyol, des de les pioneres fins a les joves contemporànies. Així mateix, efectua una crítica en la representació de les dones i dels seus cossos, allà on perpetuava una clara mirada cosificadora.

L’autora va explicar que el seu llibre és “un recorregut pel discurs del còmic espanyol des d’una perspectiva de gènere, analitzant per què les veus de les dones no han tingut espai i per què ha estat un territori tan masculinitzat. Alhora, he rescatat la veu de les dones que sí que hi han estat, però que han quedat tapades”.

Es tracta d’una “genealogia feminista de les veus que han treballat dins d’aquest espai i han creat un discurs propi”, va seguir Vila. Les autores joves emergents són més visibles en aquest moment, però a sota, com un iceberg, tenen el suport d’una llarga trajectòria de dones parlant, que els dona una base. Lligar-les és el que ens farà fugir de les modes. Ara és moda que les dones parlin, però les dones parlen des del començament”.

Marika Vila, dibuixant

És una contribució important al coneixement i anàlisi del còmic espanyol i, més concretament, de les veus de les autores en aquest. Fins fa poc, el còmic era un món gairebé exclusivament masculí; només calia llegir els noms de les cobertes o passejar-se per una llibreria especialitzada per a adonar-se que, tant autors com lectors, en la seva gran majoria, eren homes.

A través del llibre vol “demostrar com la mirada masculina ha segrestat la veu femenina utilitzant el cos de les dones, que ha estat la icona dels diàlegs masculins entre autors, editors i lectors. D’aquest diàleg se’ns va expulsar. Aquest territori que és el cos de les dones ha silenciat les dones reals”. “Les dones, quan parlen, desokupen el cos i deconstrueixen aquest estereotip creant la diversitat de dones. Les dones som múltiples i diverses, no som una”.

Marika Vila, dibuixant

Així mateix, Marika Vila efectua una crítica lúcida de l’aparent ruptura en aquesta representació de les dones i dels seus cossos que va significar el còmic dels anys setanta i vuitanta, el qual, en realitat, va perpetuar una mirada cosificadora i reductora cap a aquests cossos i, per tant, cap a les dones en general.

L’artista escriu Desokupar el cuerpo amb la lletra k perquè la cosificació del cos de la dona “no passa només al discurs patriarcal conservador, sinó que el patriarcat arrossega aquest discurs a l’esquerra i a la transgressió de finals dels anys 70, que teòricament recuperava la llibertat d’expressió. En aquesta llibertat es torna a segrestar la dona. Es parla de l’alliberament de l’home i dels seus traumes, a través del cos de la dona”. “Cal desokupar el patriarcat conservador, però també el transgressor i alliberador de només una part de la població”, va defensar.

Marika Vila, dibuixant

La dibuixant i teòrica Marika Vila (Barcelona, 1949) va començar a publicar com a autora en agències que treballaven per al mercat exterior com a Seleccions Il·lustrades, i més endavant es va implicar en els col·lectius d’autors Astronave Pirata i Equip Botifarra i va començar a col·laborar en publicacions com Totem, Rambla, El Jueves, Siesta i Interviú.

La dibuixant ha fet tots els papers del auca en el món del còmic: il·lustradora, coordinadora de la revista Rambla i fins i tot tècnica editorial de Planeta DeAgostini durant els anys del primer boom del manga.

Però sobretot ha destacat per la seva militància feminista i d’investigadora del paper de la dona en el món del còmic. Aquest va ser el tema de treballs teòrics com Icónikas (2010) i de la seva tesi doctoral, que va defensar en 2017, El cos okupat: iconografies del cos femení com a espai de la transgressió masculina en el còmic.

Enguany, Marika Vila ha estat guardonada amb el Gran Premi d’Honor del Còmic de Barcelona, el guardó a la trajectòria més important del sector. També està sent la comissària de l’exposició itinerant Cossos que parlen. Les representacions del cos en les autores de còmic. 1910-2022, que es va poder veure al Muxart Espai d’Art de Martorell durant el mes d’octubre passat.