Màrius Serra: “Llegir és una experiència viva capaç de transformar-nos”

1008

L’escriptor i periodista Màrius Serra ha acompanyat l’alcalde Salvador Esteve i els regidors de l’equip de govern aquest dijous en l’acte inaugural de la 37a Fira del Llibre del Gremi de Llibreters, que romandrà oberta fins el 23 d’abril a l’antiga Biblioteca. El també traductor i enigmista ha lloat el poder transformador de la lectura i ha defensat la ficció com a antídot per a entendre la realitat i enriquir les nostres limitades biografies.

Màrius Serra, padrí de la 37a Fira del Llibre del Gremi de Llibreters de Martorell, es va donar a conèixer el 1994 amb la novel·la Mon oncle, va presentar el programa sobre llibres Alexandria al Canal 33 i és columnista a l’Avui i La Vanguardia, on actualment s’encarrega dels mots encreuats. Col·labora en el magazín diari Divendres de TV3, en la revista digital Esguard i al programa de RNE No és un dia cualquiera.

Com a estudiós i col·leccionista de jocs de paraules i fenòmens de la ludolingüística, no s’ha pogut estar de remenar les lletres de Martorell per construir un anagrama que ha sobrevingut en la forma verbal “rotllarem”: encerclar o envoltar tot fent rotllana. “Incitat a jugar amb les lletres, em trobo envoltat de llibres i, per tant, com a casa”, ha dit.

Màrius Serra ha parlat de la llengua com a “fet que diferencia la literatura de les altres arts, font de gaudi i de plaer”, i ha definit la lectura com “una experiència canviant, evolutiva i viva que ens modifica com a persones i ens fa molt millors, ens transforma i ens fa aprendre nous punts de vista”.

Contradient Josep Pla, qui deia que “qualsevol home de 35 anys que continuï llegint novel·la és un ésser primari”, Màrius Serra ha afirmat que “necessitem de la ficció, no pas per evadir-nos de la realitat, sinó per a entendre-la, per a empatitzar, posar-nos en la pell de l’altre i il·luminar territoris de la realitat que altrament mai no viuríem en les nostres limitades biografies”.

‘Apuntes para un atlas’ d’Andreu González
A continuació, l’escriptor martorellenc Andreu González Castro ha presentat Apuntes para un atlas, poemari en llengua castellana guanyador del Premi Vila 2014. En aquest recull aborda la creació mateixa, el sentit de l’existència, l’amor i la paternitat. “Potser representa el meu punt àlgid de màxima consciència com a poeta”, ha reconegut l’autor, qui ha recitat alguns dels poetes que han estat sustrat i inspiració per a la seva obra, com Gil de Biedma, Luís García Montero, José Hierro o Salvador Espriu.

25.000 exemplars i 3.700 títols
La 37a Fira del Llibre del Gremi de Llibreters compta enguany amb 25.000 exemplars i 3.700 títols, amb un 20 per cent més de llibres en català. Entre les novetats literàries s’hi troben La llei dels justos de Chufo Llorens, Homes bons d’Arturo Pérez Reverte, Món Blau d’Albert Espinosa, La Temprança de María Dueñas, Cremeu Barcelona de Guillem Martí, Strappo de Martí Gironell, El sac dels records de Mossèn Ballarín, Algú com tu de Xavier Bosch, L’impostor de Javier Cercas, Un any i mig de Sílvia Soler, Des d’on tornar a estimar de Joan Margarit, També això tornarà a passar de Milena Busquets, Número zero d’Umberto Eco o La vida perenne de José Luís Sampedro.

La Fira del Llibre es complementa amb presentacions literàries que portaran fins a Martorell escriptors com Lluís-Anton Baulenas, Jordi Llavina o David Pagès, i periodistes com Albert Sàez o Rafel Vives. Hi haurà també diversos espectacles artístics, entre els quals destaca la presència de l’actriu Imma Colomer –que clourà la celebració dels 40 anys del Premi Vila- l’actriu-cantant Itziar Castro i l’actor Fèlix Pons.