Marta Martí i la FHSJDM se sumen al ral·li solidari VW Golf Challenge

461

Marta Martí, cap del Servei de Farmàcia de la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell (FHSJDM), va participar, del 16 fins al 23 de març, en la VW Golf Challenge, un ral·li solidari pel Marroc. L’objectiu de l’expedició, organitzada pels catalans Dani Blasco i Dani de Quadras, és visitar algunes de les zones més desfavorides del país africà per repartir material d’ajuda, a banda de gaudir d’una experiència de cooperació i superació.

En aquesta edició, la novena des que va començar la iniciativa, els participants van recórrer 2.800 km en set etapes al volant d’un cotxe de la marca Golf. La FHSJDM va voler sumar-se al ral·li benèfic aportant medicaments, desinfectants, col·liri i menjar per fer-los arribar als municipis marroquins.

Marta Martí detalla que “l’únic requisit per dur a terme el VW Golf Challenge és tenir el primer, segon, tercer o quart model del Golf”. Així, no es va tractar d’un ral·li competitiu, sinó solidari, en què la ruta va anar “des de Tànger, fins a Ifrane, i després per l’Atles, una zona molt freda i desafavorida, on els habitants necessiten roba i menjar. Després, vam baixar pel desert del Sàhara, on viuen els Tuaregs, que són nòmades, i també necessiten molta ajuda perquè tenen el justet per sobreviure el dia a dia. Des d’allà, vam tornar cap a Tànger”.

Marta Martí, cap del Servei de Farmàcia de la FHSJDM

El VW Golf Challenge va complir aquest any la seva novena edició, però ha estat la primera en què Marta Martí i la FHSJDM han participat. “La meva parella i jo vam fer la ruta junts per primer cop, i entre tots dos ens vam encarregar de recollir roba, joguines i material escolar, cedits per distintes associacions; els dentistes també van donar pasta i raspall de dents, i el veterinari de Terrassa va aportar molt de material, roba i sabates. Des de l’hospital hem fet recollida de medicaments, desinfectants, col·liri, llet infantil i papilles”, afirma Martí.

Marta Martí, cap del Servei de Farmàcia de la FHSJDM

“Després de la primera experiència en aquesta expedició, Martí qualifica la iniciativa d’espectacular. Els nens i nenes quan ens veien venien corrent i era increïble la cara que feien quan els donàvem una joguina que, tot i que no la necessiten per viure, el cert és que no en tenen a l’abast. Les famílies, a més, t’acullen molt bé i t’ofereixen tot el poc que tenen. Al final, et quedes amb l’alegria que aportes a aquells nens que estan descalços per damunt les pedres, passant fred, però sempre amb un somriure”.

Marta Martí, cap del Servei de Farmàcia de la FHSJDM

Martí, a més, destaca que a banda de solidari, el ral·li és també “un repte de superació personal, perquè has de lidiar amb un munt de dificultats. A nosaltres, se’ns van trencar 4 amortidors, la bobina, se’ns va foradar el Cobre Carters… Però en aquell moment t’has de mentalitzar que has de superar aquestes incidències, continuar endavant i completar les etapes”.

“Em quedo amb una de les frases que ens va dir un dels organitzadors quan estàvem amb el cotxe avariat i no podíem continuar endavant: “Gaudiu del moment, perquè hi ha molts dies a la vida que no recordareu, però aquest serà un dels quals sí que en fareu memòria, per tant, gaudiu i us en sortireu”. Efectivament, van passar uns francesos, ens van ajudar i ho vam aconseguir. Vam fer els 180 quilòmetres que ens faltaven per acabar l’etapa. Allà tothom s’ajuda, el ral·li també és un aprenentatge de cooperació molt bèstia”, afirma Martí.

Marta Martí, cap del Servei de Farmàcia de la FHSJDM

A banda de ser solidari i no competitiu, el VW Golf Challenge també es preocupa de les emissions de carboni durant el recorregut. Així, l’organització s’encarrega de plantar arbres per compensar la petjada de carboni.