Catalunya contra el Càncer instal·larà una taula informativa amb motiu del Dia del Càncer de Colon

404

Diumenge, 31 de març, és el Dia Mundial del Càncer de Colon. La Junta Local de l’associació Catalunya contra el Càncer de Martorell instal·larà el proper dimarts, 2 d’abril, una taula informativa al vestíbul de la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell, de 9.00 a 13.30h. Aquest tipus de càncer és el de més incidència a Catalunya sumant els casos en tots dos sexes. Seguir una alimentació saludable, fer activitat física i participar en el Programa de Detecció Precoç poden prevenir l’aparició d’aquests tumors.

El còlon i el recte formen part de l’intestí gruixut, una part del sistema digestiu encarregada d’absorbir l’aigua i els minerals. El càncer colorectal comença a la mucosa del còlon o recte i pot afectar només a aquesta capa o a la resta de capes de la paret del budell. Es tracta d’un tipus càncer de desenvolupament lent i els símptomes solen aparèixer en estadis avançats de la malaltia.

Alguns dels símptomes poden incloure canvis en els hàbits intestinals (diarrea, estrenyiment o sensació que l’evacuació no és total), sang a la femta, pèrdua de pes sense motiu aparent, anèmia i fatiga, entre d’altres. La presidenta de la Junta Local Catalunya contra el Càncer, Montserrat Campmany, recomana visitar el metge sempre que hi hagi alguna molèstia i seguir el Programa de Detecció Precoç.

Montserrat Campmany, presidenta Junta Local Catalunya contra el Càncer

Una alimentació sana i equilibrada pot reduir el risc d’aparició d’aquests tumors, així com la realització d’exercici físic de manera constant. El tabac i l’alcohol també són dos clars factors de risc per l’aparició d’aquest càncer.

El Programa de Detecció Precoç del Càncer de Còlon a Catalunya està adreçat a persones a partir dels 50 anys que són convidades, mitjançant una carta, a fer-se una prova de sang en femta. Aquesta analítica senzilla, que es pot fer a casa, és capaç de detectar la malaltia en fases inicials. En cas que aparegui sang en femta, una colonoscòpia posterior determinarà si es tracta d’una lesió benigna, d’una premaligna o d’un càncer.

S’estima que aquest any 44.294 persones seran diagnosticades de càncer colorectal a Espanya (27.009 homes i 17.285 dones). La supervivència a 5 anys pel que fa al càncer de còlon masculí se situa 63,1% i en dones en el 63,9%. A Catalunya, la incidència ha estat de 6.921 diagnòstics en 2023 i la supervivència a 5 anys se situa al voltant del 65% tant en homes com en dones.