Marta Pessarrodona i Andreu Gomila tanquen el festival DiVERS amb la lectura de poemes propis

163
Lectura poemes Marta Pessarrodona-Andreu Gomila

El festival de poesia DiVERS ha acabat avui a la Casa de Cultura la Vila amb la presència de Marta Pessarrodona, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes el 2019, i del poeta i crític literari Andreu Gomila. Amb uns 20 espectadors i la presència del regidor de Cultura, Andreu González, els dos autors han llegit alguns poemes de la seva trajectòria i han desgranat què amaga cadascuna de les peces recitades en veu alta.

A l’inici, s’ha projectat el documental El record de les absències, de Toni Moreno, i en què Marta Pessarrodona parla de com entén la poesia i quina és la seva manera de treballar i quins són els seus referents musicals, tot a través de gravacions en primera persona i en blanc i negre. La poetessa ha parlat, a més, de la seva connexió amb Martorell, i és que el seu avi matern n’era fill. Pessarrodona ha explicat que ha fet una tria d’un poema sobre els seus avis i ha exposat algun dels costums que va inculcar-hi quan era petita.

Marta Pessarrodona

A banda, ha parlant d’alguns detalls sobre la seva manera de treballar. Animals i plantes va publicar-se el 2010, mentre que Variacions profanes va veure la llum el 2019 i van coincidir en el temps durant la seva creació. “Sempre he de treballar sobre títols”, ha reblat, exposant com treballa en l’elaboració de les seves obres.

Marta Pessarrodona

Andreu Gomila, de la seva banda, ha fet un recorregut per alguns dels llocs on ha viscut i tot el que li ha aportat en el seu treball a l’hora d’escriure. Buenos Aires, la visita guiada per Londres per part de Pessarrodona o la seva infància i tornada a Felanitx han estat episodis clau per al mallorquí, que hi ha fet referència. Gomila va ser guardonat amb el Premi de poesia Sant Cugat en memòria de Gabriel Ferrater el 2020, amb Felanitx.