L’escriptor Martí Gironell passarà de nou per la Biblioteca aquest novembre i presentarà La muntanya del tresor, la seva darrera novel·la, relacionada amb Montserrat. Serà la primera d’una sèrie de presentacions literàries, de temes com la llengua, la dona en el món del còmic o la reflexió al voltant de l’existència, que portaran a l’equipament Antoni Beltran i Màrius Serra, Marika Vila i Josep Maria Calaf, respectivament.
El 2025 es commemora el mil·lenari de la construcció del Monestir de Montserrat i la Biblioteca posa fil a l’agulla presentant la darrera novel·la de Gironell. Narració “que ens apropa a un capítol poc conegut però vital de la nostra història, i que mostra com Montserrat va esdevenir un refugi providencial per a la supervivència d’un dels símbols més estimats de Catalunya”, avança la tècnica de la Biblioteca Josefina Canals, qui també anuncia que es difondrà divendres 15 de novembre (18.30h) i serà presentada per Maria Teresa Casanovas.
Josefina Canals, tècnica de la Biblioteca Francesc Pujols
La seguirà Ensenya’m la llengua! dijous 21 de novembre (19.00h), un llibre escrit pel Dr. Antoni Beltran i prologat per l’escriptor i periodista Màrius Serra. “En el lèxic del català referit a la salut i a les malalties hi ha tot un seguit de xacres derivades de l’estandardització de la llengua i de la influència del castellà, que s’exposen en aquesta obra”, comenta Canals.
Josefina Canals, tècnica de la Biblioteca Francesc Pujols
La darrera setmana de mes inclou les altres dues propostes. A la primera, el dijous 28 de novembre (18.30h), la jurista en dret civil Marika Vila parlarà del seu Desocupar las voces del cuerpo. Las voces de las autoras en el cómic español. “Fa una tasca de visibilització de les autores del còmic estatal, des de les pioneres fins a les joves contemporànies, i critica la representació de les dones que es dibuixen amb una mirada cosificadora”. Tot això, a propòsit de l’exposició ‘Cossos que parlen’ al Muxart.
Josefina Canals, tècnica de la Biblioteca Francesc Pujols
I el dia següent, divendres 29 de novembre (18.30h), serà el torn de l’Assaig sobre la incertesa, del martorellenc Josep Maria Calaf. “Amb motiu de patir una malaltia greu i el desplegament de la pandèmia de la COVID, l’autor planteja els interrogants, les inquietuds, els temors o les incerteses que formen part de la vida quotidiana”, explica Canals.
Josefina Canals, tècnica de la Biblioteca Francesc Pujols
Xerrades, cicles de salut i activitats infantils
Aquest novembre també hi haurà un bon nombre de propostes infantils, com ara el CineXic, que projecta Bill i Janet i altres cròniques marcianes el dissabte 9 de novembre (11.30h). O el taller familiar -a partir de 7 anys- ‘Les rajoles de còmic’ del dimarts 12 de novembre (18.15h) que ajudarà a crear tires còmiques, vinyetes humorístiques i ‘mems’ a partir d’imatges de rajoles dels oficis de ceràmica catalana.
Un altre taller familiar, el dia 20 de novembre (18.15h) serà el ‘Fabriquem menjadores d’ocell a partir d’ampolles de plàstic’, a tomb de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus. Treballarà sobre la reducció de residus i la protecció de la biodiversitat, l’organitza la Regidoria de Medi Ambient i l’imparteix Xavier Folqué, de Fem Natura.
També infantil, arriba un nou ‘Juguem amb els llibres’, “joc lliure familiar que ofereix la possibilitat als pares i els seus fills de fins a 3 anys d’experimentar amb diversos materials sensorials, visuals i literaris”, el dimarts 5 de novembre (17.30h).
Quant a l’àmbit de la salut, el metge Álvaro Guallar continuarà amb el cicle ‘Connectem amb el canvi’ amb tres sessions, els divendres 8, 15 i 29 de novembre (11.00h). La primera és un taller per connectar amb el canvi, precedida per dues xerrades: ‘Nous paradigmes: la gratitud conscient’ i ‘Nous paradigmes: l’alimentació conscient’, el 15 i 29.
També divendres 8 de novembre (18.00h) la jurista Glòria Ortega parlarà de ‘Violència vicària’, de quines lleis emparen les dones i els seus fills i quin és el context d’aquesta xacra social, tot creant un espai d’escolta i d’intercanvi d’experiències, on també hi haurà servei de canguratge.
Josefina Canals, tècnica de la Biblioteca Francesc Pujols
El mes s’acabarà amb el ‘Biblioteques amb DO’ i una lectura dramatitzada de Roser Guasch de tres històries que formen part de Vinòmics, un llibre amb còmics inspirats en el món del vi, i tast gentilesa de Ramon Canals vins (DO Penedès). Serà el dissabte 30 de novembre (12.30h).