Martorell acull la constitució de l’Associació de Municipis de l’Arc Metropolità

2583

Els alcaldes i alcaldesses de Martorell, Vilafranca del Penedès, Mollet, Granollers, Vilanova i la Geltrú, Rubí, Mataró, Sabadell i Terrassa han signat avui al Centre d’Interpretació del Patrimoni Històric La Caserna ‘La Declaració de Martorell’, que constitueix l’Associació de Municipis de l’Arc Metropolità. La nova entitat neix amb la voluntat de treballar per reforçar la veu del municipalisme en la presa de decisions i oferir una visió pròpia dels municipis de la segona corona.

Els municipis signants reivindiquen tenir veu en el seguiment del Pla Territorial Metropolità així com participar al màxim al Pla Estratègic Metropolità de Barcelona. Reclamen la convocatòria de la Comissió d’Ordenació Metropolitana, contemplada en la llei del Pla Territorial de la Regió Metropolitana i que mai s’ha convocat.

Volen treballar conjuntament amb les ciutats de l’AMB en els projectes d’infraestructures necessàries (Pla de Rodalies, sistema de tarifació del transport públic, infraestructures i serveis de connectivitat digital). L’entitat vol posar en marxa propostes centrades en la lluita contra el canvi climàtic i la qualitat de l’aire i impulsar les agendes urbanes locals com a estratègia per donar resposta a les diverses problemàtiques urbanes i als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

Proposen desenvolupar un pla d’habitatge amb finançament suficient de l’Estat i de la Generalitat, que permeti la rehabilitació del parc d’habitatges, el retorn dels habitatges de titularitat dels grans tenidors a la comunitat i la construcció d’habitatges de protecció oficial.

Des de l’Associació, es vol potenciar la capacitat industrial i de serveis dels municipis i definir estratègies per estimular la seva complementarietat, mitjançant el reforç, modernització i transició de l’activitat productiva cap a una economia circular en un entorn innovador, tecnològic i d’indústria 4.0 que reforci el seu paper com a pol econòmic del sud d’Europa.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell, ha reivindicat que “cada municipi de l’Arc Metropolità representa un model territorial determinat, amb una realitat plural i diversa. La segona corona té necessitats diferents a les de la primera, però compartim el fet metropolità. El nostra ànim és treballar amb l’AMB i amb Barcelona, però amb un punt de vista propi”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

“No es tracta de competir amb Barcelona, sinó aprofitar les sinèrgies positives que podem generar amb la metròpoli, treballant de forma coordinada i escoltant les necessitats del territori. Només pot parlar en nom del territori qui representa el territori”. “Independentment de les ideologies, som municipalistes”, ha reivindicat l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés.

Marta Farrés, alcaldessa de Sabadell

Josep Mayoral, alcalde de Granollers, ha incidit “que es reuneixi la Comissió d’Ordenació Metropolitana, que faci la feina que li pertoca, que tiri endavant aquest projecte compartit de territori, que l’interpreti i li doni vida. Fem-ho junts, municipis i Govern de Catalunya”.

Josep Mayoral, alcalde de Granollers

L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha expressat que ” volem mirar Barcelona cara a cara” i ha defensat el paper clau de les ciutats de l’Arc Metropolità com a “municipis frontissa entre la Gran Barcelona i la Catalunya central”, un territori real i consolidat que “vol deixar de ser el pati del darrere per estar a la cuina, treballant per acabar amb els dèficits històrics”.

Jordi Ballart, alcalde de Terrassa

Fonollosa ha subratllat “la gran capacitat de consens que hem tingut tots plegats. El respecte per cadascuna de les realitats ha fet que hi hagi aquest consens. No hi ha cap ciutat per sobre de l’altra, sinó que l’òrgan de governança serem tots plegats”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

La nova Associació de Municipis de l’Arc Metropolità està formada per una assemblea general, amb representants de tots els municipis associats, el comitè executiu, presidència i vicepresidències, que es reuniran periòdicament per abordar les diferents qüestions d’interès.

L’Associació està oberta a la incorporació de nous membres. En aquest sentit es convida a sumar-s’hi als municipis de més de 25.000 habitants, Consells Comarcals i entitats locals interessades en les finalitats del nou organisme. Les comarques dels municipis fundadors sumen 2,9 milions d’habitants, més de la meitat dels 5,7 habitants de la demarcació de Barcelona i prop d’un 38% de la població de Catalunya.