Martorell acull la presentació de la Plataforma ‘El Montserratí és comarca’

2418
Presentació 'El Montserratí és comarca'
Presentació 'El Montserratí és comarca'

L’Enrajolada ha estat testimoni, aquest vespre, de la presentació de la Plataforma ‘El Montserratí és comarca’. L’entitat pretén debatre i reivindicar la realitat de l’actual mapa comarcal, i definir una nova ordenació territorial. La futura comarca la impulsen vuit municipis amb la idea d’aglutinar-ne 14, que envolten la muntanya de Montserrat i formen part del Baix Llobregat, l’Anoia i el Bages.

L’acte ha comptat amb la presència de l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, l’alcaldessa de Sant Esteve Sesrovires, Carme Rallo, l’alcalde de Collbató, Miquel Solà, l’alcalde de Castellví de Rosanes, Joan Carles Almirall, així com de regidors i personalitats dels municipis implicats.

El geògraf, escriptor i guia de natura, Joan Soler, encarregat de presentar la plataforma, ha indicat que els municipis que la impulsen són Abrera, El Bruc, Castellví de Rosanes, Collbató, Esparreguera, Martorell, Olesa de Montserrat i Sant Esteve Sesrovires, “ja que tenim un paisatge compartit, una identitat territorial i cultural pròpia, una composició demogràfica similar, una mobilitat interna elevada, i uns forts vincles econòmics i socials entre nosaltres”.

Joan Soler, geògraf

La idea és obrir un debat en la societat civil per tal de sumar-hi adhesions com les de Castellbell i el Vilar, Castellgalí, Castellolí, Marganell, Monistrol i Sant Vicenç de Castellet, fins a sumar els 14 municipis que formarien la 43a comarca de Catalunya, amb més de 150.000 habitants i 177,15 Km2 de superfície.

“Estem treballant per impulsar els tràmits administratius i redactar un informe de situació que reculli els greuges i oportunitats de la futura comarca d’El Montserratí. S’han tingut els primers contactes amb el Departament de Governació de la Generalitat de Catalunya, que està treballant en la nova distribució territorial del país. L’objectiu de la plataforma és facilitar la vida dels habitants d’aquest territori fragmentat i complexe”, ha reblat.

Joan Soler, geògraf

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell, ha expressat que “volem que això sigui el punt d’arrencada perquè la majoria d’ajuntaments ens posem d’acord i el Parlament de Catalunya reconegui aquest fet diferencial com a comarca. No tenim res a veure amb els pobles del Baix Llobregat Sud. El Baix Llobregat és una comarca artificial que es va generar al voltant d’un riu i d’una autovia. Els pobles del delta, del centre o de la zona nord no tenim res a veure. Les comarques responen sempre a una lògica social o territorial, i aquesta només té una realitat administrativa, res més”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

L’alcalde també ha remarcat que “Martorell és el pas natural de Barcelona cap a la Catalunya interior, per això sempre hem dit que la nostra és una realitat molt diferent a la resta de pobles i ciutats de la comarca del Baix Llobregat. Nosaltres sempre hem reclamat una comarca, que és una comarca natural, i sempre hem actuat com a capital d’aquesta comarca de fet”.

El periodista martorellenc i director de RAC1, Eduard Pujol, i l’escriptora sesrovirenca Núria Pradas han estat els encarregats de llegir el manifest. El text resa que “la demanda per crear la comarca montserratina és el resultat de l’anàlisi compartida per gent que vivim en una cruïlla de comarques amb diferents pols d’atracció. Són poblacions molt allunyades dels seus centres administratius, que veiem com les nostres capitals comarcals no resolen i sovint dificulten el nostre batec diari amb infraestructures que no s’adapten al nostre dia a dia. Som perifèries amb una dinàmica pròpia”, ha llegit Pujol.

“És important que la gent del territori diguem la nostra i siguem escoltats. Per això, és urgent debatre i treballar per assolir una nova ordenació territorial a redós de la muntanya de Montserrat, que ens sigui més propera, funcional, sostenible i representativa. Ens comprometem a treballar per aconseguir un mapa comarcal que respongui a la realitat del territori. Afirmem que El Montserratí és comarca”, ha tancat Pradas.

Manifest ‘El Montserratí és comarca’

L’acte de presentació de la Plataforma ‘El Montserratí és comarca’ ha tancat amb una actuació del cantautor Adam Giles Levy i un pica-pica per als assistents.