Martorell acull les 3es Jornades Socioeducatives per la Inclusió al Baix Llobregat

458

El 19 i 26 d’octubre, i el 2 de novembre, se celebraran a l’Auditori Joan Cererols del Centre Cultural les 3es Jornades Socioeducatives per la Inclusió al Baix Llobregat. Estan organitzades per l’Ajuntament de Martorell, l’Associació Catalana de Psicopedagogia i Orientació Educativa i Professional (ACPO), i l’Associació de Persones amb Capacitats Diverses (CECSCAT). Comptaran amb diverses taules de debat, xerrades i tallers envers la inclusió de les persones amb diversitat funcional en l’esport, la cultura i l’educació.

Les jornades, que enguany acull Martorell, tenen com a objectius principals sensibilitzar la comunitat educativa i la societat en general sobre la importància de la inclusió i la diversitat; presentar eines i recursos per a la inclusió educativa d’infants i joves amb necessitat especials de suport; donar a conèixer les propostes i serveis per a la inclusió existents a Martorell i el seu entorn, i fomentar la col·laboració entre les diferents entitats i agents implicats en l’educació i en la inclusió, al Baix Llobregat.

Cristina Dalmau, regidora de Benestar Social i Mitjans de Comunicació de Martorell, diu que amb aquestes activitats “es pretén donar eines, recursos, visions i col·laboracions, per a la inclusió de les persones amb capacitats diverses, des dels diversos àmbits de la nostra societat. Aquest dijous s’iniciaran les jornades amb taules de diàleg relacionades amb el món educatiu, i continuaran el 26 d’octubre amb activitats referents a Martorell com a ciutat inclusiva i els recursos de què disposa. El tercer dia tornarà a haver-hi una mirada relacionada amb els serveis dels quals disposem a la nostra zona”.

Cristina Dalmau, regidora de Benestar Social

El tret d’inici d’aquesta convenció es durà a terme demà dijous 19 d’octubre amb la sessió inaugural, a les 16.00h, seguida de la conferència ‘Una escola de tots, per a tots’, a càrrec de Miquel Àngel Essombra, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i director de la càtedra de Pedagogia Comunitària.

A continuació, a les 17.15h, es farà la taula de diàleg ‘L’esport inclusiu’ amb Jordi Morales, jugador paralímpic de tenis taula, Lluís Turró, jugador del voleibol terra de Martorell, Aniceto Rodríguez, senderista adaptat, i Èric Villalón, medallista paralímpic d’esquí. Modera la taula Aida Amat, psicopedagoga responsable dels projectes d’Inclusió del Patronat Municipal de Serveis d’Atenció a les Persones de Martorell (PMSAPM).

A les 18.45h, començarà la taula ‘Itineraris formatius específics, itineraris de vida’, amb Daniel Blanzart IFE de l’institut Joan Oró de Martorell, i Eva Esteruelas i Berta Menem, psicopedagogues de l’EAP B-26 de Martorell. Per acabar d’arrodonir la jornada, a les 19.30h, es farà el concert musical a càrrec de Martí Batalla, músic i compositor invident, que utilitza tres instruments.

El dijous 26 d’octubre hi haurà un altre seminari, a les 16.00h, amb la projecció del documental Veus per la inclusió, amb Montse Ortiz, orientadora educativa. A les 16.45h, tindrà lloc el taller ‘Martorell, ciutat de serveis a la inclusió’. Intervindran els professionals Anna Casajuana, directora del CDIAP de Martorell; Neida Fernández, infermera de salut mental del CSMIJ de Martorell; Cristina Sanz, directora de l’ EAP de Martorell; Olga Herrero, directora del CEE Pontarró; Salomé Moliné del Centre Ocupacional Can Serra, i Mònica Fernàndez, del CET Can Cases, Fundació Arc de Sant Martí.

Per últim, el dijous 2 de novembre, a les 16.00h, tindrà lloc la conferència ‘El Pato en la escuela o el valor de la diversidad’, amb Miguel Àngel Santos Guerra, orientador de la Universitat de Màlaga. A les 17.30h, s’obrirà debat amb la Taula ‘I després ens fem grans’, amb Amanda Lahiguera, Agustí Vilar i Lluís Mas.

Més tard, a les 18.30h, després del descans, es projectarà el documental Educación Inclusiva, quererla es crearla de Cecília Barriga, directora, guionista i productora hispanoxilena. La cloenda de les jornades començarà, a les 19.30h, amb Francesca Sánchez, coordinadora de l’àrea d’educació del CECSCAT.CAT; Anna de Jesús, vicepresidenta d’ACPO; Albert Grau Montero, director dels serveis territorials d’Ensenyament del Baix Llobregat, i Roser Cervera, subdirectora General d’Orientació, Participació i Benestar de l’Alumnat.

La regidora Dalmau ha valorat les jornades de “molt interessants” i ha explicat que s’espera que “puguin ajudar-nos a tots plegats a tenir una visió més inclusiva, dins de la nostra societat. Martorell ja té bastants recursos en aquesta sintonia, però està bé que puguem compartir-ho amb professionals de distintes zones i reflexionar sobre com podem fer-ho millor”.

Cristina Dalmau, regidora de Benestar Social

Aquestes jornades varien de seu cada any, l’any passat es van celebrar a Esparreguera i, enguany, Martorell ha estat escollida com a ciutat per dur-les a terme. Podeu consultar el programa d’activitats aquí.