Martorell amb el Dia Internacional de les Patologies de Creixement

1982

Avui 25 d’octubre es commemora el Dia Internacional de les Patologies de Creixement. L’Ajuntament de Martorell, a petició de l’Associació de Familiars i Afectats de Patologies del Creixement (AFAPAC), il·lumina aquest vespre el pont d’Anoia de color verd gespa per donar visibilitat a l’efemèride.

El Dia Internacional de les ADEE (Acondroplàsia i altres Displàsies Esquelètiques amb Nanisme) té per objectiu fer més visible la defensa dels drets i la igualtat d’oportunitats per a les persones de talla baixa. El martorellenc Jordi Prats, membre de la junta de l’AFAPAC, explica que “es vol és posar sobre la taula que tots som igual i que les patologies de creixement deixin de ser una condició que provoqui riure”.

L’acondroplàsia és una patologia del creixement que comporta certs problemes mèdics i d’accessibilitat física. Es calcula que entre 1 de cada 15 mil i 1 de cada 40 mil persones tenen acondroplàsia o altres patologies esquelètiques.

“És una malaltia minoritària amb moltes variants, que afecten el creixement. Així, té una perspectiva de pluridiscapacitat, és a dir, podem trobar des de l’acondroplàsia amb problemes d’otorrino o problemes osteoarticulars, fins a l’osteogènesi imperfecta, per exemple, que és un problema més greu. Tot depèn de com sigui l’afectació del gen, hi ha més de 400 variants, algunes de més greus i d’altres més lleus”, detalla Prats.

Per millorar la seva qualitat de vida és important augmentar la inclusió educativa, sanitària i social, potenciar el seu accés al món laboral, i lluitar per l’erradicació de la discriminació que es fa de la seva la imatge personal. Prats reivindica l’estereotip que pateix la malaltia, i explica que “una de les principals lluites és motivada perquè és l’única condició que produeix riure. Per sort, des de l’any passat ja es va crear a Espanya una llei que no permet els espectacles còmics amb persones amb acondroplàsia”.

Amb tot, Prats recorda que encara queda camí per recórrer, i que cal continuar lluitant “per fer veure a la gent que no només som una imatge, sinó que som persones igual que tothom. Per a això, és important donar visibilitat”.