Nova projecció del Cicle Gaudí, ‘Las buenas compañías’, de Sílvia Munt

2228

Englobada en el Cicle Gaudí de l’Acadèmia de Cinema Català, el divendres 27 d’octubre es projectarà la pel·lícula Las buenas compañías, a les 20.00h, a la Casa de Cultura La Vila. El film, dirigit per Sílvia Munt i protagonitzat per les actrius Alícia Falcó, Itziar Ituño i Elena Tarrats, compta amb un premi del públic al Millor Llargmetratge en el 20è Festival de Cinema i Drets Humans de Sant Sebastià, i premi del jurat jove a la Millor Pel·lícula del Festival de Cinema de Màlaga 2023.

La cinta està ambientada en l’estiu basc de l’any 1977, en plena transició postfranquista. Bea té 16 anys i se suma als aires de canvi que recorren el país; col·labora amb un grup de dones per a visibilitzar la causa feminista i aconseguir l’aprovació del dret a l’avortament. La rebel·lia que sent en la sang es barrejarà amb un sentiment inesperat que trastocarà el seu món interior. Al llarg d’aquests mesos, Bea entaularà una amistat molt especial amb Miren, una noia una mica major que ella i de bona família. El seu compromís polític i la seva relació amb Miren convertiran aquest estiu en una etapa que marcarà un abans i un després en la seva vida.

Es tracta d’una producció catalana, basca, espanyola i francesa, basada en fets reals, que aborda la història d’un grup de dones que van lluitar per visibilitzar el feminisme, assolir el dret a l’avortament i reclamar l’amnistia per a ‘les 11 de Basauri’,  un grup de dones que van viure un procés penal, des de 1976 fins a 1985, acusades d’haver avortat. El cas va ser un punt clau per impulsar la Llei de l’avortament a Espanya, que finalment es va aprovar l’any 1985,  amb el govern socialista de Felipe González.

Per poder veure la projecció, cal aconseguir entrada al portal entrades.martorell.cat, per 4,50 euros la general; 3,00 euros la reduïda (Socis del Cineclub, Majors de 65 anys, Carnet Jove i Socis Federació d’Ateneus) i 2×1 amb el Club La Vanguardia.