Martorell amb el Dia Mundial contra el Maltractament a les Persones Grans

212
Foto: Pixabay

Aquest dissabte, 15 de juny, es commemora el Dia Mundial de la Presa de Consciència sobre l’Abús i el Maltractament a les Persones Grans. L’objectiu és donar visibilitat als maltractaments, però també combatre l’edatisme o discriminació per edat que, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), ja és la tercera forma de discriminació més estesa després del racisme i el sexisme.

Amb motiu d’aquesta efemèride, el Grup de Treball sobre Prevenció i Tractament de l’Abús i els Maltractaments a la Gent Gran de Martorell s’ha adherit al Manifest del Consell de la Gent Gran de Catalunya, per refermar el compromís de seguir lluitant i conscienciant la societat sobre la protecció el respecte dels drets d’aquest col·lectiu.

El Grup de Treball sobre Prevenció i Tractament de l’Abús i els Maltractaments a la Gent Gran de Martorell està integrat pels departaments de Treball Social de l’Hospital Sant Joan de Déu i Hospital Sagrat Cor de Martorell; les residències Anoia i Sant Joan de Déu; el Centre de Salut Mental d’Adults; el Centre d’Atenció i Seguiment a les Drogodependències (CAS) Baix Llobregat Nord; l’Equip d’Atenció Primària de Martorell; el Servei d’Informació i Atenció a la Dona de Martorell; Serveis Socials Bàsics, i l’Àrea de Gent Gran de l’Ajuntament.

Es va posar en marxa l’any 2021, arrel de la creació de la Guia local per a fer front als maltractaments de les persones grans. Durant aquest temps, el Grup ha treballant els casos que els seus membres han anat presentant. Els darrers anys, ha organitzat diferents actes, com la presentació de la Guia, la 1a Jornada sobre prevenció i tractament de maltractament a la gent gran, així com el resum de la feina desenvolupada al llarg d’aquests anys.

Amb l’adhesió a aquest manifest, el Grup vol millorar la consciència social per combatre el patiment que genera el maltractament a les persones grans i augmentar la visibilitat d’un fenomen ocult i present en la nostra societat.

A través del manifest, s’exposa que “el maltractament a la gent gran és una violació dels drets humans que sovint passa desapercebuda i se silencia. Per aquesta raó, fem una crida a la societat i a les institucions perquè actuïn i posin fi a aquesta xacra”.

El maltractament a les persones grans es manifesta de maneres diferents, des de la violència física i emocional fins a la negligència i l’explotació financera. Les dones grans són les que més reben aquest tipus de maltractament pel fet de ser dones i de ser grans.

“Com a persones grans, ens alcem contra aquesta injustícia i reconeixem que el maltractament a la gent gran és un problema global que requereix una resposta col·lectiva urgent. Cal treballar en la defensa dels drets i la dignitat de les persones grans”.

Cal “educar la societat perquè detecti els signes de maltractament i promoure polítiques i pràctiques que garanteixin la protecció i el respecte dels drets de les persones en totes les etapes de la vida”, clama el text.

Confirmats 544 casos de maltractaments a persones grans el 2023

La Diputació de Barcelona ha fet públic que els principals detectors dels casos de maltractaments van ser els serveis socials municipals, que representen un 37,5%; seguit de la mateixa persona afectada (15,8%); els serveis de salut (15,3%) i per últim les famílies (11,9%).

Segons els indicadors del Grup de treball, un 94,3% de les persones grans que han patit maltractament tenen ingressos; un 82,7% viuen acompanyades i un 48,2% viuen amb el fill. De les 544 persones grans maltractades, un 33,3% tenen deteriorament cognitiu; la persona maltractadora més habitual és el fill (44,1%) i de forma conjunta, els fills i filles són la persona maltractadora en la majoria de casos (64,3%).

La Diputació de Barcelona va impulsar el Grup de Treball contra els Maltractaments a les Persones Grans el 2011 i actualment està conformat per un equip estable de professionals municipals de 279 ens locals de la província (municipis, consells comarcals i un consorci), els quals, en el seu dia a dia, detecten i intervenen en possibles casos de maltractaments.

Els ens locals que integren aquest grup, quan detecten un possible cas de maltractament activen la Guia local per fer front als maltractaments de les persones grans i, en cas de dubte, el consistori es posa en contacte amb la directora de Prevenció de Maltractaments a les Persones Grans de la Diputació de Barcelona.

A més a més, els ens locals que integren aquest grup també tenen a la seva disposició un servei d’assessoria jurídica per a casos complexes de maltractaments. Aquest servei jurídic va atendre 79 casos l’any passat.

La corporació també posa a disposició dels ens locals formacions bàsiques per a professionals sobre maltractaments a les persones grans i els dona suport en l’elaboració específica de la Guia local. Des del 2015 i fins el 2023 se n’han redactat 23.

454 possibles casos de risc detectats a través del Servei Local de Teleassistència

El 2016 la Diputació de Barcelona va posar en marxa el protocol d’actuació davant del risc de maltractament detectat a través del Servei Local de Teleassistència (SLT), amb l’objectiu d’oferir a la persona major seguiment, amb més trucades i més visites domiciliàries, i amb mesures complementàries com ara depositar les claus en custòdia o silenciar el terminal, que permet activar tots els recursos necessaris sense despertar sospites.

L’any 2023, el SLT, un servei que gestiona la Diputació de Barcelona, va trobar indicadors suficients o elevats de risc de maltractaments en 454 casos (una xifra similar a la de l’any anterior) i es van atendre 311 trucades d’emergència per violència i/o conflicte. El 82,9% de les persones amb rics de maltractaments accepten l’ajuda que ofereix el SLT, que n’informa els serveis socials municipals.

Des de l’inici, el 2016, d’aquest protocol d’actuació, s’han detectat a través del SLT 3.225 casos de possible risc de maltractaments.