Martorell fa el pas definitiu per disposar d’un Pla d’Emergència (PE) Municipal en Situacions de Sequera. Aquest dilluns, ha passat per aprovació al darrer Ple Municipal del curs 2023-24. El nou document incorpora cinc esmenes que demanava l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) per a la seva aprovació. El PE tira endavant amb els vots favorables de Junts per Martorell, PSC i ERC i l’abstenció de Movem Martorell.
El Pla, tal i com va explicar en la sessió plenària regidor i coordinador de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat, de l’Ajuntament de Martorell, Albert Fernández, “marca la situació de l’abastament de l’aigua a la nostra població i quin és el seu funcionament, i quines mesures hem d’aplicar tant en períodes de normalitat com en fases d’alerta, d’emergència o d’excepcionalitat per sequera”.
A partir d’aquesta anàlisi, el PE estableix un seguit de mesures que cal aplicar, per exemple, “a nivell domèstic, de rec, d’ompliment de piscines o a nivell industrial, tenint en compte que a Martorell aquest àmbit s’emporta el 60% del consum. I tot en cadascuna de les diferents fases”.
Albert Fernández, regidor i coordinador de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat
El PE és un document d’elaboració obligatòria per a tots aquells municipis catalans amb una població empadronada igual o superior als 20.000 habitants. El determina el govern de la Generalitat de Catalunya a través del Pla Especial d’Actuació en situació d’alerta i eventual sequera (PES), que alhora dona compliment al Pla Hidrològic Nacional, que determina que tots els organismes de conca han d’elaborar un Pla per enfrontar-se a les situacions de sequera.
Martorell va presentar el PE l’agost de 2021 a l’ACA, però aquesta el va informar de manera desfavorable en considerar que no garantia suficientment els requisits exigits pel PES. Ja un cop deixada enrera la pandèmia, el consistori va presentar una nova versió del PE que recollia i modificava “les esmenes que havíem de rectificar”. A continuació l’ACA en va informar de manera favorable, i l’últim pas ha estat la seva aprovació al Ple.
Albert Fernández, regidor i coordinador de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat
Els 16 regidors de Junts per Martorell, els dos del PSC i el regidor d’ERC van votar a favor de l’aprovació del PE, mentre que Movem Martorell es va abstenir. D’aquesta darrera formació, la regidora Àngels Cardona explicava que “estem molt contents que el Pla hagi arribat, perquè és absolutament necessari. Però d’entre les mesures a adoptar en cadascuna de les fases, hi trobem a faltar la prevenció de la pèrdua d’aigua, les fuites i els sistemes de rec”. També va fer esmenes a cadascuna de les 5 correccions fetes per l’ACA.
Àngels Cardona, regidora de Movem Martorell
De la seva banda, el regidor d’ERC es mostrava satisfet “que el PE incorpori totes les recomanacions de l’ACA” i preguntava a govern si ja estava format “el comitè municipal de sequera”.
Soulimane Messaoudi, regidor d'ERC
Minut de silenci per les darreres víctimes de la violència de gènere
Abans de començar el Ple, la regidora d’Igualtat Remedios Márquez va demanar un minut de silenci “per un cap de setmana molt negre”, en el que s’han registrat cinc casos de dones mortes presumptament a mans de les seves parelles a l’estat, dos d’ells a Catalunya -Salou i Sabadell-, un a Madrid i dos al País Valencià -Alacant i Bunyol-. En cas de confirmar-se com a crims masclistes, elevarien a 25 el número de dones assassinades víctimes de feminicidis des de principis d’any a l’estat, i quasi la meitat d’aquests casos -12- haurien succeït a Catalunya.
Márquez va recalcar que “cal lluitar contra aquesta xacra” i va expressar “el suport cap als familiars i amics de les víctimes”.
Remedios Márquez, regidora d'Igualtat de l'Ajuntament de Martorell
Pel que fa a altres punts de la part resolutiva, el Ple va aprovar per unanimitat la modificació de la plantilla i quadre de llocs de treball del personal de l’Ajuntament, amb un increment de 4 nous agents -per arribar a un total de 43-, 2 nous caporals i un nou sergent amb plaça amortitzada, a més d’altres mesures -com ara una nova app- i recursos per reforçar la vigilància i protegir al màxim la població pensant en el moment present i en el futur.
Finalment, es va aprovar la modificació de l’ordenança reguladora de les tarifes del servei públic de subministrament d’aigua potable a Martorell. L’alcalde Fonollosa va anunciar que la tarifa puja de 0,8 a 1,5 euros al mes per família”. El regidor Amat la va qualificar de “prou ajustada”, va destacar que “feia quatre anys que no modificàvem les tarifes” i que, amb tot, “continuarem sent el poble del Baix Llobregat amb el preu més baix de l’aigua”.