Martorell celebra la Setmana de la Mobilitat promovent desplaçaments sostenibles i saludables

934

Del 16 al 22 de setembre, se celebra la Setmana Europea de la Mobilitat. Un any més, Martorell se suma a aquesta commemoració amb diferents actes per promoure hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables, com són els desplaçaments a peu, en bicicleta, en transport públic o elèctric.

En el marc de la Setmana de la Mobilitat, el programa d’activitats a Martorell arrenca a amb una campanya de promoció a través de banderoles sobre l’ús del Bicitancat, l’aparcament de bicicletes de l’estació de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) Martorell Enllaç i Martorell Ciutat 30. A més, es realitzarà, dimarts 20 de setembre a les 11.15h, una visita oficial a aquest nou espai Bicitancat. El servei potencia la intermodalitat tren-bicicleta com a palanca per impulsar el canvi modal i integrar la micromobilitat amb el transport públic.

Martorell es va declarar Ciutat 30 el juny de 2021. A partir d’aquesta setmana es tornarà a recordar i fer difusió als mitjans de comunicació i xarxes socials municipals, que el límit de velocitat és de 30km/h en les vies urbanes del municipi amb un únic carril per sentit de circulació i a 20km/h en les que disposin de plataforma única de vorera i calçada.

Dilluns 19 de setembre es farà difusió novament de l’audiovisual sobre els camins escolars segurs, que l’Ajuntament va posar en marxa el curs passat, i que amb l’inici del nou curs escolar es vol potenciar entre les famílies dels escolars, recordant els beneficis de l’ús d’aquestes rutes per als seus fills i filles. Les famílies també rebran properament un carta recordant tots aquests beneficis i les rutes disponibles de les seves escoles. Els camins escolars segurs fomenten una mobilitat segura, saludable i sostenible a Martorell i augmenten l’autonomia i la responsabilitat dels nostres infants.

Seguint amb els actes de la Setmana Europea de la Mobilitat, l’Ajuntament de Martorell inaugurarà la nova Fotolinera de l’aparcament del Vapor el proper 21 de setembre a les 12.30h. Una estació de recàrrega per a vehicles elèctrics amb energia provinent de plaques solars, tot oferint energia verda. El 8 d’octubre, coincidint amb la Festa del Roser, la Regidoria de Medi Ambient hi organitzarà el taller ‘Vine a conèixer l’autoconsum fotovoltaic i la Fotolinera de Martorell’, de 18.00 a 21.00h, on es farà difusió dels diferents punts de càrrega per a vehicles elèctrics distribuïts pel municipi.

D’altra banda, recordem que Martorell substituirà la flota d’autobusos urbans de gasoil per elèctrics, convertint-se en el primer municipi amb el transport urbà amb energia 100% neta. El procés s’ha iniciat amb l’adquisició de dos vehicles de l’empresa Solaris & Coach, així com un carregador ràpid i una estació transformadora. El dijous 22 de setembre a les 12.00h es presentarà el nou bus elèctric de Martorell a la rambla de Les Bòbiles i és previst que comenci a circular en període de proves, com a servei llançadora, per la Festa del Roser.

Aquestes actuacions han estan parcialment finançades per el  ‘Programa MOVES Proyectos Singulares’, programa d’ajudes a Projectes singulars en matèria de mobilitat sostenible del IDAE del Ministeri per la Transició ecològica, cofinançats amb fons comunitaris FEDER.

En aquest context, l’Ajuntament de Martorell ha iniciat recentment, juntament amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona i l’empresa Mcrit, els treballs de redacció del nou Pla de mobilitat urbana sostenible de Martorell (PMUS) que té com a objectiu l’assoliment d’una mobilitat més sostenible en l’àmbit local pel període 2023-2027.

Els objectius específics del nou PMUS són:

– Potenciar la mobilitat sostenible i segura complint amb la legislació vigent.

– Aportar més seguretat als desplaçaments i disminuir l’accidentalitat.

– Configurar un model de transport més eficient.

– Incrementar la qualitat de vida sense comprometre les condicions de salut.

– Augmentar la integració social.

Els treballs de redacció dels PMUS s’estructuraran en 3 fases, prediagnosi, diagnosi i propostes, durant el termini aproximat d’un any, i es preveu la seva aprovació el setembre del 2023.

‘Combina i mou-te!’

La Setmana de la Mobilitat 2022  porta per lema ‘Combina i mou-te!’, tot posant l’accent en la intermodalitat i animant a moure’ns de manera sostenible i practicar la intermodalitat, en el benefici per la nostra salut i per al medi ambient.

Els objectius principals de la Setmana són estimular un comportament ciutadà, en relació amb l’ús del vehicle, compatible amb el desenvolupament urbà sostenible, en particular amb la protecció de la qualitat de l’aire, la prevenció d’accidents de trànsit, la reducció d’emissió de gasos que provoquen l’efecte hivernacle i el consum racional dels recursos energètics.

També sensibilitzar la ciutadania sobre els impactes ambientals del transport i informar-la sobre les seves diferents modalitats. Impulsar l’ús dels mitjans de transport sostenibles i, en particular, el transport públic, la bicicleta, la mobilitat a peu i els vehicles elèctrics.

Es vol potenciar un retrobament de la ciutadania amb la ciutat, la seva gent i el seu patrimoni cultural, en un entorn saludable i relaxat. També reflexionar sobre com afecta a la nostra salut l’ús excessiu del transport motoritzat. Per una banda, la contaminació atmosfèrica i la congestió que generen tenen un impacte negatiu sobre els sistemes respiratori i cardiovascular. Per una altra, propicien el sedentarisme i la inactivitat física.