Martorell celebra l’Any Palet, en commemoració als 140 anys del naixement del tenor

792

Martorell es prepara per commemorar el 140è aniversari del naixement de Josep Palet, el prestigiós tenor local reconegut internacionalment. Durant tot aquest any, l’Ajuntament i l’entitat Joventuts Musicals de Martorell desplegaran una programació per donar a conèixer la seva carrera artística. Una de les primeres propostes serà la convocatòria del 1r Concurs de Cant Josep Palet. També hi haurà concerts, exposicions i conferències.

Nascut a Martorell el 1877 i mort a Milà el 1946, Josep Palet va ser reconegut internacionalment per posseir una veu que modulava a voluntat. “La seva dicció era molt bona, ja fos en els tons alts i aguts, com en els tons baixos i cadenciosos. Aquesta virtut li donava un caràcter personalíssim i una gran naturalitat interpretativa”, ha explicat el regidor de Cultura, Museus i Patrimoni, Sergi Corral. A partir del 1936, Palet es va retirar a la ciutat de Milà on va morir sobtadament mentre viatjava en tramvia, l’any 1946. “Estem en l’obligació de recordar un personatge il·lustre com Josep Palet, amb un conjunt de propostes que ens faci arribar la seva trajectòria”, ha dit Corral.

El comissari de l’Any Palet, Aleix Palau, ha destacat que “hem fet un programa que vol portar a primer plànol la figura del tenor a través de la música que cantava. No es tracta només de que la gent sàpiga qui era Palet, volem que el públic escolti òpera a través d’algunes de les millors veus catalanes i espanyoles. Palet tenia un dels repertoris més extensos de l’època i era una estrella internacional. Hem de pensar que passa per ser el tenor català que més ha cantat al Liceu. I això és un orgull que els martorellencs hem de conèixer i reivindicar”.

El 18 de febrer es farà el concert inaugural amb el tenor Marc Sala i el pianista Josep Buforn, a les 19.00h, a El Progrés, amb entrada gratuïta. L’1 de maig tindrà lloc el concert de la mezzosoprano martorellenca Anna Tobella i el pianista Alessio Coppola, a l’Escola Municipal de Música, a les 12.00h. L’entrada costarà 5 euros. El 7 de juny es farà la conferència ‘Redescobrint Palet’, a càrrec de Jaume Tribó i Aleix Palau, a la Torre de les Hores, a les 19.00h.

Del 30 de juny al 17 de setembre, es podrà veure l’exposició ‘Josep Palet. O tenor o res’, a La Caserna. El 16 de desembre tindrà lloc el concert de cloenda amb el tenor Pablo García-López i el pianista Aurelio Viribay, a les 19.00h, a l’Auditori Joan Cererols del Centre Cultural. L’entrada costarà 5 euros.

1r Concurs de Cant Josep Palet

Els dies 11 i 12 de març se celebrarà el 1r Concurs de Cant Josep Palet, a l’Auditori Joan Cererols del Centre Cultural. Segons el regidor de Cultura, “hi podran prendre part tots els cantants d’arreu, d’entre 18 i 35 anys, que s’inscriguin online abans del 12 de febrer”. El jurat, composat per directors artístics, cantants i crítics musicals, determinarà 3 premis, que inclouen la participació en el cicle M’Clàssics 2017 que organitza l’entitat musical.

El concurs és obert a la participació de tots els cantants que tinguin entre 18 i 35 anys –complerts durant el 2017-, que hauran d’inscriure’s omplint una butlleta online al correu martorell@joventutsmusicals.cat fins el 12 de febrer de 2017 amb els requisits sol·licitats i el nom i el compositor de les obres que hagin decidit interpretar tant a la fase preliminar com a la final.

El dia 11 de març es farà la fase preliminar. Els participants hauran d’interpretar dues peces musicals: 1 ària d’òpera i 1 ària a escollir entre oratori i lied. El 12 de març serà la fase final en què hauran d’interpretar tres: 2 àries d’òpera i 1 ària a escollir entre oratori o lied.

El jurat el composen la directora artística del Gran Teatre del Liceu Christina Scheppelmann, el tenor Raúl Giménez, la mezzosoprano martorellenca Anna Tobella, els crítics musicals Roger Alier i Jordi Maddaleno, així com Aleix Palau, crític musical i comissari de l’Any Palet. Després de reunir-se, dictaminaran els guanyadors del primer premi -1.000 euros, ingrés a la Xarxa de Músiques 2017-18 de les Joventuts Musicals de Catalunya, prendre part en el Concert del Cicle M’Clàssics de Martorell 2017-18 i un diploma-, i el segon i tercer premis, que inclouran l’actuació al Cicle M’Clàssics i un diploma. També es concediran els premis de l’Associació d’Amics de l’Òpera de Sarrià, el premi 7 Portes, el premi del públic, el premi al millor intèrpret de música catalana i el premi al millor intèrpret de bel canto italià.

El 30 de setembre es farà el concert recital del guanyador del 1r Concurs de Cant Josep Palet a l’Escola Municipal de Música, a les 19.00h. El preu de l’entrada serà de 5 euros.