Avui, 25 de novembre, Dia Internacional contra la Violència Masclista, es torna a denunciar aquesta greu vulneració dels drets humans de les dones i les nenes arreu del món, i tornem a dir prou a totes les formes de violències masclistes. D’aquesta manera arrenca el manifest institucional al que dona suport l’Ajuntament de Martorell, així com la Generalitat de Catalunya, les administracions supramunicipals i locals, i entitats municipalistes. La lectura del manifest ha anat a càrrec de la regidora d’Igualtat, Remedios Márquez, amb la participació de l’Escola Municipal de Música.
El manifest denuncia totes les formes de violències masclistes que pateixen les dones pel sol fet de ser-ho i es demana trencar els estereotips i deixar clar que la violència masclista pot donar-se en l’àmbit de la parella o en la família, però també en l’àmbit laboral i social, entre d’altres. A més de tenir present que la violència pot prendre moltes formes més enllà de la violència física, com és els cas de la violència psicològica, econòmica, obstètrica, sexual, digital o vicària.
Per altra banda, el text commemoratiu descriu que la violència masclista continua present a l’espai públic, sent una de les expressions més greus de la desigualtat de gènere i una realitat que afecta les dones i noies dels nostres municipis, sovint invisibilitzada i normalitzada.
Algunes d’aquestes agressions són molt greus i estan penalitzades per la llei, però d’altres, en moltes ocasions, són situacions quotidianes, com ara mirades, gestos, xiulets, comentaris grollers, opinions sobre el físic o invasions de l’espai físic i personal que formen part d’un assetjament constant que les dones pateixen des de molt joves. Per això, es reivindiquen espais lliures i segurs, i es vol la implicació de tothom per aconseguir-ho.
Lectura del manifest a càrrec de Remedios Márquez, regidora d'Igualtat
Durant tota aquesta setmana continuarà la programació del 25N. Avui mateix, el Martorell Gimnàstic Club s’ha sumat a la lluita contra la violència masclista i presenta a través del seu Instagram @martorellgc un vídeo de sensibilització. També es convida als comerços de Martorell a decorar els seus aparadors amb elements de color lila, reivindicant així el seu rebuig contra les violències envers les dones. I als veïns i veïnes a decorar els balcons amb detalls liles per sumar-se aquest acte reivindicatiu, pacífic i participatiu i dir no a les violències contra les dones.
Demà dimarts, 26 de novembre, el programa Cap i cor de Ràdio Martorell 91.2 FM entrevista, a les 19.00h, Àngels Córcoles, psicoterapeuta i coach transpersonal creadora del mètode ‘Rehaz tu vida’. La teràpia és un procés que ajuda a posar ordre i límits, a superar les pors i finalment a recuperar el protagonisme de la pròpia vida.
Desokupar el cuerpo és el llibre de Marika Vila que es presentarà dijous, 28 de novembre, a les 18.30h, a la Biblioteca. Vila, en aquest llibre, realitza una tasca de visibilització de l’aportació de les autores al còmic espanyol, des de les pioneres fins a les joves contemporànies. Així mateix, efectua una crítica en la representació de les dones i dels seus cossos, allà on perpetuava una clara mirada cosificadora.