Martorell engega els actes commemoratius de la Diada Nacional de Catalunya

2334
Pujada de la senyera a Les Torretes
Pujada de la senyera a Les Torretes

La Diada Nacional de Catalunya 2017 a Martorell arriba amb xifres rodones. Aquest any, l’enlairament de la senyera a la muntanya de les Torretes, a càrrec de la Secció Sardanista, compleix 40 edicions. A més, l’Associació de Motos Antigues i Clàssiques (AMCAM) celebra els 25 anys de la seva tradicional sortida. Dins la programació, que abasta des d’avui i fins dilluns, Onze de Setembre, s’han inclòs també les activitats de les festes del barri Font de la Mina, que es despleguen al llarg del cap de setmana.

La Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Martorell ha programat els actes en col·laboració amb la Secció Sardanista, l’AMCAM, la Creu Roja, la Coral Ars Nova, l’associació de veïns Font de la Mina o el Centre Cultural i Recreatiu El Progrés. Les activitats començaran aquesta nit, a les 22.00h, amb la representació teatral de la companyia Veïns (22.00h) del barri Font de la Mina. En acabar, es repartirà coca i cava entre els assistents. Segons Xavi Zamarra, president de l’associació de veïns de Font de la Mina, aquesta representació és un dels actes més esperats per tot el barri i on hi assisteix més gent.”Porta molta feina i els participants hi posen molts dies d’assaig. També s’adapta el text als veïns de Martorell, es reescriu el guió i es crea nova escenografia”.

Xavi Zamarra, president associació de veïns Font de la Mina

Les activitats a La Mina continuaran dissabte a la tarda amb la xocolatada (18.00h), el bingo (20.00h), el sopar de germanor (22.00h) i ball (23.30h). A l’auditori Joan Cererols (19.00h) es celebrarà un concert del Cor Montserrat, i a les 20.30h s’inaugurarà l’exposició Martorell sobre rodes a l’Enrajolada Casa-Museu Santacana, coincidint amb els 25 anys de l’entitat. Mario Céspedes, actual president de l’entitat, destaca que per aquesta cita han fet una recopil·lació dels cartells dels 25 anys de ruta per Martorell i fotografies representatives, a més d’exposar motos antigues. La mostra podrà veure’s del 9 al 24 de setembre.

Mario Céspedes, president AMCAM

Diumenge, la festa a La Mina tindrà com a protagonistes la trobada de plaques de cava (10.00h) i el concert vermut a les 13.00h. A les 19.00h, els abonats a El Progrés gaudiran amb l’habitual sessió dominical de ball (19.00h) i tot seguit s’engegarà l’acte institucional organitzat per l’Ajuntament. A partir de les 21.00h, el fossar de Sant Bartomeu serà escenari de l’ofrena floral, les salves i els cants d’honor. El regidor de Cultura, Museus i Patrimoni, Sergi Corral, explica que la cita presentarà algunes modificacions respecte a d’altres edicions.

Sergi Corral, regidor de Cultura

Dilluns, Onze de Setembre, la Diada suposarà per a la Secció Sardanista un aniversari especial. Aquest 2017 es compleixen 40 anys de l’enlairament, per primera vegada, de la senyera a la muntanya de les Torretes. El president de l’entitat, Màrius Escoda, comenta que el relleu generacional, quatre dècades més tard, es basa en l’aparició dels Gegants de Martorell. Aquesta entitat, diu, ha aconseguit cridar més joves entre les files dels que hi pugen cada any.

Màrius Escoda, president Secció Sardanista

Com cada any, la concentració serà, a les 8.00h, a la plaça de La Vila per recollir la senyera i fer via cap a la muntanya. Una vegada col·locada la senyera a les Torretes, el martorellenc Lluís Garcia s’encarregarà de llegir el manifest. De tornada, cap a les 10.00h es farà l’esmorzar a la plaça de la Vila. Els tiquets es poden adquirir a la Merceria Elisa, al forn Cal Xic o a la Llibreria Miró. A les 11.00h, a la mateixa plaça, es farà la ballada de sardanes a càrrec de la Cobla Vila d’Olesa, i a les 19.00h, concert d’havaneres amb el grup Rems i rom cremat.