Martorell es declara municipi lliure de racisme i refermarà les mesures per combatre’l. Preveu intensificar la col·laboració amb altres administracions, cossos de seguretat, entitats i societat civil, així com aïllar les organitzacions i formacions polítiques que el promoguin. La mesura és fruit d’un acord de les cinc forces polítiques amb representació municipal, aprovada al Ple per unanimitat.
“Cal refermar la convicció que tots els éssers humans neixen iguals en dignitat i en drets, subratllant que aquesta igualtat ha de ser protegida com a principi bàsic de la nostra societat. Creiem necessari evitar qualsevol tipus de conducta que atempti contra la nostra pacífica convivència i pugui provocar enfrontaments entre els ciutadans més receptius als missatges racistes i xenòfobs. El racisme ha de ser rebutjat sense pal·liatius”.
Aquest és el principi fonamental de la moció, presentada per Esquerra Republicana de Catalunya i modificada amb aportacions posteriors, que van acabar consensuant tots cinc partits. El portaveu republicà, Víctor de León, n’exposava els arguments.
Víctor de León, regidor d'Esquerra Republicana de Catalunya
El text explicita que “Catalunya s’ha erigit com a líder en l’acollida de persones migrades” al Mediterrani, i que “ha estat la societat civil qui, amb iniciatives ciutadanes, ha encapçalat la defensa dels drets i les llibertats de les persones migrades”. Denuncia que les administracions s’han trobat desbordades per falta de recursos, que hi ha hagut manca de voluntat d’estats membres de la UE i dels diferents governs espanyols; incapacitat de coordinar-se entre sí o una legislació, com la Llei d’Estrangeria, “clarament millorable”.
La moció també es refereix “a l’aparició de l’extrema dreta i el seu discurs i atacs dirigits cap a qualsevol mena de multiculturalitat, i la seva narrativa xenòfoba que els partits neo-feixistes prediquen”.
Víctor de León, regidor d'Esquerra Republicana de Catalunya
L’acord recorda que Martorell és un municipi “marcat per la pluralitat i la diversitat” i que “l’enteniment i la convivència són factors a fomentar i que cal prioritzar la prevenció de conductes no desitjades i la integració social dels col·lectius”. Per això, acorda “col·laborar amb la Generalitat i la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania per garantir una acollida digna i integradora d’aquelles persones migrades que esdevinguin veïns del municipi.
També pretén seguir implementant, amb el teixit associatiu, els diferents plans d’acollida municipal existents; coordinar-se amb les forces de seguretat -Policia Local, Mossos d’Esquadra, Policia Nacional i Guàrdia Civil-; aïllar organitzacions i discursos que promoguin qualsevol mostra de racisme o discriminació per raó d’origen, color de pell, nacionalitat o creença religiosa”. I finalment, “aïllar políticament aquells grups municipals que promoguin la divisió i el racisme en les institucions”, tal i com exposava l’alcalde Xavier Fonollosa.
Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell
L’Ajuntament disposa actualment “d’un servei d’acollida, diversitat i accions comunitàries dels Serveis Socials Bàsics que ajuda les persones migrades amb plans d’acompanyament, formació, informació i justificació documental per promoure l’autonomia personal, la igualtat d’oportunitats i una acollida digna i integradora. Alhora, treballa amb les entitats per ajudar a integrar les persones migrades”. Així ho expressava la regidora de Joventut per Junts per Martorell, Raquel Sans.
Raquel Sans, regidora de Joventut
Les cinc forces polítiques es van posar d’acord. El portaveu del PSC, Lluís Tomás, va reconèixer “l’esforç que s’està fent des de l’Ajuntament, sobretot amb la feina dels tècnics i els programes que es fan” i lloava l’acord, perquè mostra que “Martorell té una inquietud i que s’hi està treballant”.
Lluís Tomás, regidor del PSC
Des de Movem, la regidora Laura Ruiz destacava que “òbviament votarem a favor” i afirmava que, a Martorell, hi ha hagut episodis de racisme als carrers.
Laura Ruiz, regidora de Movem Martorell
Des de C’s, el seu portaveu Juan José Pérez exposava que “és un problema de difícil solució. Al final, les persones som persones i cal tractar-les com a tals”.
Juan José Pérez, regidor de Ciutadans
Un cop aprovada per unanimitat, la moció es traslladarà a la Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, al Consell Comarcal del Baix Llobregat, a la Federació Catalana de Municipis i a la Associació Catalana de Municipis.