Martorell i 201 municipis més canvien la fase d’excepcionalitat per la d’alerta en l’ús de l’aigua

424
Riu Anoia

Martorell és un dels 202 municipis catalans del sistema Ter-Llobregat que, des d’aquest divendres, canvia de fase pel que fa a l’ús de l’aigua. A causa de la millora de l’estat de les reserves embassades gràcies a les pluges d’aquesta primavera, l’Agència Catalana de l’Aigua estableix el pas de la fase d’excepcionalitat a la d’alerta per sequera. La mesura entrarà en vigor un cop es publiqui la resolució corresponent al DOGC.

L’entrada en la nova fase implica l’aplicació de noves mesures, menys restrictives que les anteriors. És el cas del consum màxim d’aigua a les llars, que des d’avui passa a ser de 250 litres per habitant i dia, quan fins ara es limitava als 230. En aquest sentit, Martorell ja es troba per sota d’aquesta xifra, segons el darrer informe de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), amb 173 litres per habitant i dia, sent el municipi que en fa un ús més racional al Baix Llobregat Nord.

En aquesta nova fase se segueix prohibint la utilització d’aigua per a l’eliminació de pols i matèria en suspensió a l’aire. Per contra, s’aixeca la prohibició del reg de jardins i zones verdes, però només es podran fer en l’horari de menys insolació (de 20.00h a 08.00h) i amb una dotació mínima indispensable que no pot superar una dotació de 450 m³/ha/mes.

A partir d’ara ja no estarà prohibit regar jardins i zones verdes, i es relaxen les restriccions per omplir piscines, tot i que continuarà havent limitacions. Seguirà havent-hi restriccions en el cas de la neteja de vehicles, i es mantindrà la prohibició d’omplir fonts ornamentals.

Quant a usos, la reducció de la dotació de reg agrícola queda ara fixada en un 25%; la reducció dels consums d’aigua en usos ramaders se situa en el 10% (abans era del 30%); la dels consums d’aigua dels usuaris industrials serà del 5% (en excepcionalitat era del 15%) i pel que fa al consum d’aigua en els usos recreatius, la reducció és ara del 5% en usos assimilables a urbans i del 30% en reg.

L’escenari d’Alerta del sistema Ter-Llobregat s’ha establert després que les pluges de les últimes setmanes han fet que les reserves dels pantans dupliquin les de fa tres mesos (ara es troben a més del 38%). Aquestes bones dades han permès aixecar part de les restriccions per sequera a 202 municipis de Catalunya, entre els quals hi ha Martorell.