Martorell inicia dissabte les activitats de la Setmana Europea de la Mobilitat

1731

Martorell s’adhereix de nou a la Setmana Europea de la Mobilitat (SEM). L’Ajuntament ha confeccionat un programa amb activitats i campanyes orientades a promoure entre la ciutadania hàbits de mobilitat més segurs, saludables i sostenibles. El punt de partida serà el dissabte 16 de setembre i les propostes es perllongaran fins el 23 del mateix mes.

“Per l’Ajuntament és molt important promoure l’ús dels vehicles elèctrics, de la bicicleta o de la mobilitat a peu”, destaca el regidor de Seguretat Ciutadana i Mobilitat, Lluís Sagarra. Una línia que es fa palesa en aquesta Setmana, on “fem activitats variades: inauguracions, presentacions de nous punts de càrrega de vehicle elèctric i la presentació de la diagnosi del nou Pla de Mobilitat Urbana per apropar-nos als objectius de desenvolupament sostenible”.

Lluís Sagarra, regidor Seguretat Ciutadana i Mobilitat

La primera activitat és l’obertura del Camí de Ronda, proposta més acceptada als Pressupostos Participatius, que uneix els barris de La Sínia, Torrent de Llops i Can Cases, aquest dissabte 16 de setembre a les 11.00h. Sagarra destaca que “els veïns estan molt contents que obrim aquest pas, ja que era àmpliament demandat. Serà un camí d’accés a peu i per a vehicles no motoritzats”.

Lluís Sagarra, regidor Seguretat Ciutadana i Mobilitat

La jornada comptarà amb activitats familiars al nou pàrquing de La Sínia, un circuit de crazy bikes, una activitat a càrrec de la Policia Local i una xocolatada.

Diumenge, de 10.00 a 11.00h, es farà una visita institucional a l’Espai de la Via Mètrica, el nou centre de preservació de vehicles històrics de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) inaugurat el passat 18 de març al costat de l’estació de Martorell Central. La visita s’emmarca en les sessions de portes obertes i visites guiades que s’hi organitzen el cap de setmana 16 i 17 de setembre. Si voleu visitar l’Espai de la Via Mètrica, podeu fer la reserva a través d’aquest web.

Dilluns 18 de setembre s’estrenarà la campanya de difusió dels 5 nous punts de càrrega de vehicles elèctrics a Martorell, que representen un total de 12 places de recàrrega, i es posaran en funcionament durant el proper trimestre. Seran a l’avinguda de Salvador Esteve (2 places); a l’aparcament de La Sínia ubicat al carrer d’Arcadi Casanova (4); al carrer de Francesc Riera 9 (2); al Pavelló de Can Cases pel carrer de Josep Vilar (2) i a la Biblioteca Francesc Pujols, a l’Avinguda de les Mancomunitats Comarcals (2). Amb aquests nous punts de càrrega, Martorell ara comptarà amb un total de 12 punts i 28 places de recàrrega a tot el municipi.

Lluís Sagarra, regidor Seguretat Ciutadana i Mobilitat

El dimarts es presentarà un nou itinerari saludable -el vuitè-, que se suma als 7 itineraris de caminades saludables del projecte MARTORELL A PEU: FEM SALUT. Aquest nou itinerari consta d’una ruta circular que comença i acaba a la plaça Frederic Duran, té una longitud de 3 km i passa per punts emblemàtics del municipi com el Parc Central de la Sínia, la rambla de les Bòbiles o la rambla Pep Ventura.

El dimecres 20 es presentarà el treball fet fins ara del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible de Martorell (PMUS) al Centre Cultural, a partir de les 18.00h. “Portem temps treballant aquest Pla, que s’ha obert a la participació dels ciutadans i que ha de ser un punt de partida per a una mobilitat més sostenible”, diu el regidor.

Lluís Sagarra, regidor Seguretat Ciutadana i Mobilitat

L’agenda d’activitats continua amb diverses visites institucionals. El dijous 21 es visitaran les obres del desdoblament de la carretera B-224 i el divendres 22 es farà una visita de seguiment de les obres del Park&Ride FGC, el nou aparcament d’enllaç que Ferrocarrils està construint. Aquesta visita, que comptarà amb la presència del President d’FGC, té l’objectiu de veure com avancen les obres d’aquest espai, que generarà estacionament per un total de 337 vehicles, el que suposa gairebé triplicar la capacitat d’aparcament que hi havia fins ara.

Finalment, el dissabte 23 hi haurà l’obertura de la nova via saludable d’accés al Polígon de Can Bros, que millora la connectivitat i la mobilitat del teixit empresarial dels polígons industrials amb el nucli urbà de Martorell. Un projecte municipal que compta amb el suport del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA), i que va rebre la subvenció del Pla de Recuperació per a Europa per una Mobilitat Sostenible dels fons europeus Next Generation.

‘Combina i mou-te!’

La Comissió Europea ha escollit aquest 2023 el lema ‘Combina i mou-te!’ per a la Setmana Europea de la Mobilitat. Els objectius són compatibilitzar l’ús del vehicle privat amb un desenvolupament urbà sostenible, per millorar la qualitat de l’aire, prevenir els accidents i reduir l’emissió de gasos d’efecte hivernacle i el consum racional dels recursos energètics.

A més, la Setmana sensibilitza la ciutadania sobre els impactes ambientals del transport i la informa sobre les seves diferents modalitats; impulsa l’ús dels mitjans de transport sostenibles -el transport públic, la bicicleta, la mobilitat a peu i els vehicles elèctrics-; potencia el retrobament de la ciutadania amb la ciutat i reflexiona sobre com afecta a la nostra salut l’ús excessiu del transport motoritzat, tant per l’impacte negatiu que representa la contaminació atmosfèrica sobre els sistemes respiratori i cardiovascular, com pel sedentarisme i la inactivitat física que representa.