Martorell mostra el seu costat més solidari amb el 2n Dia de la Cooperació al Desenvolupament

1116

La previsió de pluja no ha aturat la solidaritat martorellenca, que aquest diumenge al matí ha sortit al carrer per celebrar el 2n Dia de la Cooperació al Desenvolupament. El nou Parc Fluvial ha acollit diversos tallers infantils, espectacles i fins i tot una exposició, a més de la Fira de la Cooperació, formada per les carpes de cinc entitats solidàries locals: ANepal, Ocularis, Mans Mercedàries, Vedanthangal Sangam i Amics de Fundase.

L’ens impulsor de la jornada és la Taula de Cooperació de Martorell, integrada per la Regidoria de Cooperació i aquestes cinc entitats, que tenen l’objectiu de difondre la tasca que fan arreu del món i obtenir col·laboracions per als seus projectes. Per això, des de les 10.00h s’han instal·lat al Parc Fluvial, que s’ha anat omplint de gent a mesura que avançava el matí.

Una de les activitats que ha congregat més gent, sobretot nens i nenes, ha estat La màgia de Melinda, l’espectacle de titelles de la Companyia La Closca. També ha cridat molt l’atenció dels visitants una exposició fotogràfica que mostrava imatges impactants, relacionades amb la cooperació de les organitzacions martorellenques. Per últim, l’associació Revelación Karumanta ha tancat el matí amb una mostra del folklore bolivià.

Cinc entitats, cinc projectes 

Nepal, l’Àfrica subsahariana, l’Índia i Bolívia són les zones del món que reben ajuda d’organitzacions solidàries de Martorell.

La representant d’ANepal, Rosa Corral, ha explicat que l’associació té un orfenat al Nepal que dona sostre a 28 nens i nenes, a més d’una residència d’avis. També s’encarreguen “dels nois que surten de l’orfenat un cop es fan majors d’edat”. “En l’àmbit educatiu, subvencionem estudis universitaris a alguns dels nois que ja han acabat els estudis obligatoris”, ha afegit. Aquesta entitat ha ofert avui bijuteria, bosses i altres accessoris fets al Nepal.

Rosa Corral, ANepal

Ocularis, per la seva banda, aposta per donar servei i formació en oftalmologia a països com Senegal o Moçambic. La secretària de l’ONG, Laia Prat, ha avançat que estan intentant començar un nou projecte a Ghana i que el més important d’enguany és que “hem posat en marxa un màster d’oftalmologia pediàtrica, el primer de l’Àfrica francòfona”.

Laia Prat, Ocularis

Ocularis ha proposat avui dos tallers infantils, un per crear punts de llibre i l’altre per fer ulleres originals, a més de diversos productes i accessoris amb el logo de l’associació.

L’entitat Mans Mercedàries està duent a terme un projecte urgent: ‘Ajudem Moçambic’. El país va quedar destruït pel pas del cicló Idai i ara cal reconstruir-lo. Montse Torras, representant de l’associació, s’ha mostrat molt agraïda amb la solidaritat de la gent de Martorell, que en un dia va aportar gairebé 2.000 euros i, en dos, quasi 4.000. Tot i això, assegura que “cal fer una crida encara molt més gran perquè aquesta gent ho ha perdut tot”.

Montse Torras, Mans Mercedàries

L’associació Vedanthangal Sangam, també coneguda com a Laia Foundation, se centra en “els estaments més baixos” de l’Índia, treballant especialment “en l’educació i la sanitat”, segons ha dit el president Ferran Compte. Compte també s’ha mostrat molt satisfet amb el projecte: “En molt pocs anys, hem escolaritzat més de 3.000 nens, hem ajudat joves a entrar a les universitats i hem fet petites associacions de dones”.

Ferran Compte, Laia Foundation

Laia Foundation ha ofert un taller de tatuatges de henna, fets pel mateix president de l’entitat, que ha aplegat molts infants.

L’associació Amics de Fundase treballa a Bolívia, especialment amb “nens de carrer, que provenen de famílies molt desestructurades”, tal com ha explicat la presidenta Teresa Casals.

Teresa Casals, Amics de Fundase

L’associació cultural Revelación Karumanta, integrada per persones vingudes de Bolívia, ha volgut fer un donatiu a aquesta ONG i ha agraït la tasca que fan al seu país d’origen.

Una de les activitats previstes per a la jornada d’avui era el vol amb globus aerostàtic, però s’ha hagut de suspendre a causa del mal temps. L’Ajuntament, però, el recuperarà pròximament.