Visites guiades a la Farmàcia Bujons amb motiu de la 27a Setmana de la Ciència

757
Farmàcia Bujons

Martorell se suma un any més als actes de difusió de la Setmana de la Ciència programant sis visites teatralitzades a l’antiga Farmàcia Bujons. Serà aquest dissabte 12 i diumenge 13 de novembre, amb tres sessions d’una mica més de mitja hora de durada a les 11.30, a les 12.15 i a les 13.00h. L’activitat és gratuïta i les inscripcions es fan al web www.entrades.martorell.cat.

La Setmana de la Ciència és una iniciativa de la Generalitat de Catalunya i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (fcri) que arriba a la 27a edició. Se celebra de l’11 al 20 de novembre, i inclou un munt d’activitats arreu del país a l’entorn de la ciència: jornades, activitats virtuals, exposicions i tallers. Un compendi de propostes per a tots els públics, per apropar la ciència i la tecnologia.

Per això, Museus de Martorell proposa la descoberta de l’emblemàtica Farmàcia Bujons de la plaça de les Hores: “Organitzem visites teatralitzades gratuïtes dissabte i diumenge amb tres passis diaris, d’uns 30 o 35 minuts de durada. Només cal fer la reserva prèvia”, apunta la tècnica de Museus, Yolanda Insa.

Yolanda Insa, tècnica Museus Martorell

Els visitants s’endinsaran d’una manera divertida -amb actors i actrius que recreen èpoques passades- en un espai que és històric, com explica Insa: “És una antiga farmàcia inaugurada el 1842 per Josep Antoni Bujons Palau i que va ser en funcionament fins el 1957, sempre a mans de la nissaga Bujons”.

Més endavant (1989) el Centre d’Estudis Martorellencs (CEM) va promoure’n la restauració i es va tornar a obrir al públic com a equipament cultural el 30 d’abril del mateix any. Tot i això, poc a poc l’edifici i la coberta es van anar deteriorant i l’edifici es va ensorrar parcialment el 2003. Aquest fet va comportar el seu tancament, fins que l’Ajuntament en va finalitzar les obres de restauració i condicionament i la va reobrir al públic com a espai museístic.

Yolanda Insa, tècnica Museus Martorell

La restauració “ha recreat els antics espais farmacèutics: la botiga i la rebotiga, un exemple típic de farmàcia d’època del segle XIX”. Actualment, a la botiga hi llueixen pots i flascons de farmàcia amb les substàncies minerals i vegetals que encara contenen de l’època en la que funcionava. A la rebotiga hi ha part de l’antiga biblioteca, que conté documentació sobre la medicina del segle XIX. L’exterior de l’edifici consta d’una façana esgrafiada per Ferran Serra l’any 1954 amb motius farmacèutics.

De l’espai, Insa en destaca “el moble cordelière que presideix una de les estances, i que té la inscripció en llatí Pharmatia cum natura ad salutem conspirans -farmàcia col·laborant amb la natura en favor de la salut”.

Yolanda Insa, tècnica Museus Martorell

A la Farmàcia Bujons també es fan tallers educatius i xerrades, i és la seu del Centre d’Estudis Martorellencs.