L’Ajuntament de Martorell instarà les administracions supramunicipals a aprovar, amb caràcter urgent, una deducció extraordinària i temporal de l’Impost de la Renda de les Persones Físiques (IRPF). Una reducció de 400 euros anuals que s’aplicaria a tothom qui tingui una hipoteca sobre la seva residència habitual. El consistori ho va materialitzar, per unanimitat, a través d’una moció en el darrer Ple Municipal del mes de febrer.

L’objectiu de la proposta seria beneficiar a totes les persones amb hipoteca sobre la seva residència habitual, i amb un capital pendent de mes de 15.000 euros, independentment que aquesta sigui a tipus fixe o variable. Una mesura per alleugerir la seva càrrega econòmica, provocada els darrers temps per al suma de dos factors: la inflació i l’augment dels tipus d’interès.

D’una banda, argumenta el continuat increment de preus “des de l’inici de la Guerra a Ucraïna, el 24 de febrer de 2022”, i que “l’escalada inicial dels preus de l’energia i les matèries primeres s’ha acabant traslladant a pràcticament tots els àmbits de la nostra vida, en especial a la cistella de la compra i als preus de l’energia”.

De l’altra, posa de relleu que “l’IPC interanual a gener 2023 és del 5,9%”, i que a tot això cal afegir-hi ” la política monetària del Banc Central Europeu (BCE) que, per frenar aquesta inflació, ha anat prenent decisions de pujar els tipus d’interès fins el passat 2 de febrer, en que els va situar al 3%, essent la cinquena pujada de tipus de interès en els darrers sis mesos”. Un fet que ha provocat que l’Euribor, l’índex més habitual de revisió de les hipoteques a tipus variable, passi del -0,48% el gener de 2022 a l’actual 3,33% del gener d’aquest any 2023. Així ho expressava el portaveu de Ciutadans, Juan José Pérez.

Juan José Pérez, portaveu Ciutadans

També es descriu que l’increment del tipus d’interès “té un impacte real i directe a les empreses, a l’encarir-los el finançament, però sobretot a les milions de llars amb la hipoteca a tipus variable, que han vist o veuran apujada la seva quota mensual del préstec, la qual cosa se sumarà a les pujades dels altres consums de les llars”. I afegeix que també “serà un esforç per les llars que tenen la hipoteca a tipus fixe, que si bé no se’ls incrementarà, sí que igualment reben les conseqüències de la pujada de preus dels productes bàsics i l’energia”.

“Des d’aquest govern municipal sempre hem estat al costat de les persones en moments difícils. Ens refermem un cop més en estar al costat de les famílies en aquesta i altres tantes mesures com calgui”, afegia el regidor de Seguretat Ciutadana, Mobilitat i Comunicació Lluís Sagarra per al seu grup de Junts per Martorell.

Lluís Sagarra, regidor Seguretat Ciutadana, Mobilitat i Comunicació

El text interpel·la al Congrés dels Diputats, als governs espanyol i català, al Parlament de Catalunya i a les formacions polítiques que el composen, i va comptar amb el vist i plau de la resta de grups municipals.

En el debat, el regidor Antonio Carvajal (PSC) va dir que “el nostre grup defensarà sempre un sistema fiscal just, on les classes mitjana i treballadora no es vegin discriminades per les grans fortunes” i va parlar “de l’ampliació del benefici fiscal feta pel govern d’Espanya a sous bruts de fins a 21.000 euros, quan abans era de 18.000”.

Toni Carvaja, regidor PSC

Des de Movem, Laura Ruiz va exposar que “estem d’acord amb la deducció, però la mesura és una gota enmig de l’oceà de totes les reformes que cal fer per a que aquest sigui un país fiscalment just”, i va criticar un tracte de favor, a nivell fiscal, per a les grans fortunes.

Laura Ruiz, portaveu Movem Martorell

De la seva banda, ERC va titllar el punt de “declaració d’intencions que no entra en les nostre competències municipals, però que votarem a favor perquè entenem que el cost de vida en general també necessita una intervenció tant a nivell estatal com nacional per ajudar la gent a sortir d’aquesta crisi”, va dir Soulimane Messaoudi.

Soulimane Messaoudi, regidor ERC

El següent pas serà comunicar aquest acord municipal al Congrés dels Diputats, als governs d’Espanya i de la Generalitat de Catalunya, al Parlament i als seus grups parlamentaris.