Martorell recorda el somriure etern de mossèn Pi en el centenari del seu naixement

817

L’Ajuntament i les parròques de Martorell han commemorat el centenari del naixement de qui va ser rector local, mossèn Josep Pi. Autoritats, feligresos i amics l’han recordat, aquest divendres, en un emotiu acte a la Casa de Cultura, que ha servit per presentar el llibre Mossèn Pi, el somriure etern, de l’historiador Ferran Balanza.

Mossèn Rafael Marató, rector de la parròquia de Crist Salvador, ha presentat l’acte recordant el somriure “murri, càlid, tendre i acollidor” de mossèn Pi, “un home entranyable, d’esperit crític, que sabia qui tenia al davant, obert a la seva comunitat cristiana, fidel a la seva vocació i capaç d’acollir al diferent”.

Joan Puig, rector de Viladecans i amic personal de mossèn Pi, ha explicat algunes anècdotes i estirabots del clergue que han arrencat els somriures a la sala, plena de gom a gom. “Era un cristià convençut que convencia, un home de confiança total a la misericòrdia de Déu, que combinava l’austeritat amb el sentit de la festa i aixecava l’ànim al més deprimit amb esperit sanador”, ha dit.

El rector de la parròquia de Sant Martí Sarroca, Miquel Raventós, ha posat l’accent en el seu bon humor i en la seva humilitat. L’ha definit com “un cristià de pedra picada i un capellà exemplar”.

L’ex alcalde de Martorell, Salvador Esteve, ha recordat la capacitat de mossèn Pi per entendre i comunicar la transformació de la religiositat que va suposar el Concili Vaticà II, així com “l’esperit d’estar al costat de la gent sense preguntar d’on venien o què pensaven”.

“Predicava i practicava l’Evangeli sense fer soroll, tenia una actitud positiva i era una persona excel·lent, molt estimada”, ha dit Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell, per tancar l’acte.

‘Mossèn Pi, el somriure etern’
Bona part d’aquests testimonis queden recollits al llibre Mossèn Pi, el somriure etern, escrit per l’historiador Ferran Balanza, a qui la grip no li ha permès assistir a l’acte.

Editat l’abril de 2015 per l’Ajuntament de Martorell i les dues parròquies locals, acompanya els textos amb desenes de fotografies que recullen la seva infantesa, els estudis al seminari, l’ordenació sacerdotal i les primeres destinacions abans de fer cap a Martorell.

Mossèn Pi, el somriure etern inclou també escrits sobre Pi que ja van ser llegits en celebracions com les del 30è aniversari de la seva arribada a Martorell, així com un seguit d’entrevistes aparegudes a L’Informador de Martorell. El volum es clou amb la crònica de la seva mort.

Fill Adoptiu de Martorell
Josep Pi Raventós va néixer a l’Ordal (Alt Penedès), el 1915. Ordenat sacerdot el 1943, va ser destinat a les parròquies de Rubí, Sarrià, Vallromanes i Esparreguera, abans d’arribar a Martorell, l’any 1972. Capellà de l’església de Santa Maria, va seguir vivint a la rectoria després de jubilar-se, tot fent de guia dels nous mossens. El 2002, va ser nomenat per l’Ajuntament Fill Adoptiu de Martorell. Va morir el 23 de novembre de 2009, després de 37 anys de conviure amb tots els martorellencs.