Martorell revalida les tres Flors d’Honor de Viles Florides i rep la menció de flors d’honor 2022 ‘Flors amb Ànima Social’ en reconeixement a la funció social del Viver de Can Serra, on treballen persones amb diversitat funcional produint més de 120.000 flors amb ànima social a l’any per a les zones verdes i enjardinades dels espais públics del municipi.

L’Ajuntament de Martorell ha estat reconegut amb la menció d’honor ‘Flors amb Ànima Social’ que atorga la iniciativa Viles Florides, promoguda per la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya (CHOC) i que ha lliurat aquest divendres les Flors d’Honor 2022.

La gala d’entrega de premis ha tingut lloc a l’Auditori del Camp de Mart de Tarragona, presidida per la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà. La regidora de Serveis Urbans i Via Pública de l’Ajuntament de Martorell, Elisabeth Plaza, ha estat l’encarregada de recollir el guardó.

Martorell ha revalidat per vuitè any consecutiu les Tres Flors d’Honor i ha aconseguit una Flor d’Honor amb menció especial a les ‘Flors amb ànima social’ pel Viver de Can Serra.

El jurat de la CHOC ha valorat, de forma unànime, la gran tasca d’integració social que duu a terme l’Ajuntament de Martorell a través del Viver de Can Serra, on persones amb diversitat funcional produeixen més 120.000 plantes a l’any.

Aquestes flors amb “ànima social” són de temporada i decoren els parcs, carrers i places de Martorell. A més, l’Ajuntament regala dos cops l’any flors per a totes les llars, a la primavera i al Nadal, per posar en valor la funció social del projecte i recordar la importància de mantenir i millorar els espais verds i la riquesa natural del municipi.

L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, destaca la importància d’aquest guardó al Viver de Can Serra. “És un orgull rebre la Flor d’Honor en reconeixement al Viver de Can Serra i als seus treballadors, que posa en valor la gran tasca social i d’integració que fa anys que fem des de l’Ajuntament, creant noves zones verdes i enjardinades a tots els espais públics amb aquestes flors amb ànima social”.

Gran aposta pels espais verds urbans

Els espais verds de Martorell no han parat de créixer des dels últims anys, un fet que Viles Florides ha seguit valorant i ha revalidat amb la Tercera Flor d’Honor.

A més dels 580.000 m² d’espais verds que ja hi havia a Martorell el 2020, aquest 2022 s’hi han sumat 25.000 m² més, que inclouen les millores d’arbrat i espais enjardinats als carrers Mestre Gomila i Reniu, la nova rambla de Pep Ventura, el pati de l’Escola Lola Anglada, als carrers Joan Servat i Joan Aguilar i tota la zona de bosc del nou Parc Central de La Sínia.

“Estem molt contents de revalidar per 8è any consecutiu les tres flors d’honor de Viles Florides i enguany més encara per aquesta nova distinció d’honor al nostre municipi per la tasca diària que fan els nois i noies de Can Serra per omplir de color el nostre poble, com sempre hem dit les flors amb ànima social de Martorell”, ha expressat la regidora de Serveis Urbans i Via Pública, Elisabeth Plaza.

Elisabeth Plaza, regidora Serveis Urbans i Via Pública

El recentment inaugurat Parc Central de La Sínia disposa de 20.000 m2 de zona verda, joc i estada, amb un 30% de l’espai destinat a zona de bosc. Tota la urbanització integra reg intel·ligent amb telegestió i difusors de baix caudal. Les espècies plantades són, majoritàriament, de clima mediterrani i espècies contrastades dins del municipi. Es preveu la utilització de reg amb aigua de pluja o regenerada.

Al passeig de Catalunya, actualment en procés de remodelació, es reforçarà l’enjardinament creant noves zones verdes, aprofitant part de l’arbrat existent que era compatible amb els nous espais, i implantant noves zones d’arbrat. El reg comptarà amb un sistema intel·ligent, per regar només quan realment sigui necessari.

Flors d’Honor 2022

La iniciativa Viles Florides premia els municipis catalans i comuns andorrans que aposten per la transformació de l’espai públic a partir del verd urbà.

Aquest any, incloent-hi Martorell, s’ha premiat fins a 155 municipis per la seva gestió paisatgística i de l’entorn natural. A més dels 19 municipis amb quatre Flors d’Honor, n’hi ha 74 amb tres Flors d’Honor, 10 més que el 2021. S’ha premiat 49 municipis amb dues Flors d’Honor, 12 menys que l’any passat i, finalment, 13 municipis amb una Flor d’Honor, 1 menys que en l’edició anterior.

A banda de les Flors d’Honor, Viles Florides lliure altres premis per reconèixer accions concretes o premiar la seva trajectòria en un àmbit concret, com el guardó ‘Flors amb ànima social’ que ha rebut Martorell.

Un dels premis més importants de Viles Florides és la Flor d’Or Pere Cabot, que aquest any s’ha lliurat a Vila-seca per la seva activitat d’educació ambiental i la gestió de l’aigua i dels sistemes de reg.

Per la seva banda, la rotonda Unesco de Tarragona ha obtingut el reconeixement a la Millor rotonda florida, Naut Aran (Val d’Aran) ha aconseguit la menció especial a la ‘Cerca de solucions més sostenibles per a jardineria amb climatologia adversa’ i Salou (Tarragonès) s’ha endut el premi ‘Accions de millora de la franja marítima’ per la naturalització de platges, dunes i roquissars litorals amb vegetació autòctona.

Finalment, els municipis d’Arties, Bagergue, Canejan-Val de Toran, Esterri d’Àneu, Garòs, Gessa, la Seu d’Urgell, Rialp, Salardú, Tavascan- Lladorre, Tredòs, Unha, Vilac i Vilaller han rebut la Menció a la ‘Promoció turística de la marca Viles Florides’ per la promoció turística conjunta de les Viles Florides del Pirineu de Lleida.