Martorell s’adhereix a la Declaració per la Millora de la Qualitat de l’Aire

1220

L’Ajuntament de Martorell i una seixantena d’ens locals més, entre ajuntaments, consells comarcals i la Diputació de Barcelona, han pactat aquest divendres la Declaració per un acord social i polític per la Millora de la Qualitat de l’Aire, en la primera Cimera d’Alcaldies per un Aire Net de Catalunya. La declaració s’ha fet pública a la segona edició del Congrés Qualitat de l’Aire, celebrat a l’auditori Cal Balsach de Sabadell, amb l’objectiu de tractar mesures urgents per disminuir la contaminació atmosfèrica.

El pacte consta de diverses accions i compromisos per impulsar la revolució verda als municipis de Catalunya sota el lema ‘L’aire no té fronteres’. Els municipis adherits reclamen al Govern de la Generalitat i a les administracions supramunicipals un gran acord polític i social per la millora de la qualitat de l’aire, amb un paper rellevant del món local en el conjunt de les administracions que treballen per la millora de la qualitat de l’aire.

“Hem impulsat la major Zona de Baixes Emissions del sud d’Europa, mesures de mobilitat sostenible, de transició energètica i de renaturalització. Desenvolupem des de fa molts anys i amb rigor les actuacions de mitigació de les emissions que es deriven del Pacte d’Alcaldies pel Clima i l’Energia. Tenim molt a aportar: experiència, innovació, proximitat i visió estratègica. Ara, els fons Next Generation de la Unió Europea ens brinden una gran oportunitat per dissenyar un futur més verd i sostenible”, recull el text.

L’adopció de la Declaració compromet als municipis a adoptar mesures per millorar la qualitat de l’aire i reduir les emissions. Adoptar una planificació urbana, un disseny d’infraestructures i equipaments públics sostenibles. Promoure la pacificació de la mobilitat urbana privada i millorar el transport públic urbà i interurbà, amb la promoció dels vehicles elèctrics i els desplaçaments a peu o amb bicicleta.

També fer seguiment, avaluació i control de contaminants atmosfèrics locals, i regular i controlar els focus d’emissió de les obres. Impulsar una transició cap a les energies netes i renovables. Informar i conscienciar la ciutadania sobre la qualitat de l’aire i l’impacte de la contaminació atmosfèrica en la salut. Incorporar criteris de gestió i millora de la qualitat de l’aire en els instruments de fiscalitat municipal.