Martorell s’adhereix als compromisos de la Cimera Catalana d’Acció Climàtica

809
Reforestació de la muntanya de Les Torretes
Reforestació de la muntanya de Les Torretes

Martorell s’ha adherit oficialment als compromisos d’acció climàtica presentats el passat gener en la primera Cimera Catalana d’Acció Climàtica. El consistori mostra així la seva inquietud envers la problemàtica global del canvi climàtic i la voluntat de treballar per aplicar mesures que contribueixin a revertir-lo. Així va quedar reflectit, per unanimitat, en el Ple Municipal del passat dilluns.

Martorell ha posat fil a l’agulla per segellar la seva adhesió als compromisos i, en concret, a l’apartat 7, que estableix diverses mesures a adoptar per part de l’Ajuntament: declarar l’emergència climàtica; engegar mesures locals de resiliència davant el canvi climàtic; incorporar el clima en la planificació urbanística; revisar les ordenances municipals per adaptar-les a l’emergència; regular la mobilitat urbana minimitzant emissions; adequar els pressupostos a les prioritats de l’emergència; vetllar per la vulnerabilitat personal vinculada a la pobresa energètica i contribuir a l’empoderament de ciutadans i associacions per a fer front al canvi climàtic.

El regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament, Albert Fernández, destacava en el plenari que “prenem uns compromisos d’acció climàtica, especialment als sectorials, inclosos en aquest punt número 7″, així com la prèvia adhesió al pacte d’alcaldes i alcaldesses”.

Albert Fernández, regidor de Medi Ambient

Fernández reconeix que des de l’administració local “hem anat fent passes per millorar la situació” i té molt clar que “tot allò que comencem a fer a casa nostra ara serà un benefici per a tots plegats”.

Albert Fernández, regidor de Medi Ambient

L’adhesió va comptar amb el suport dels quatre partits de l’oposició. Lluís Tomás, del PSC, va valorar “positivament el compromís sectorial del punt 7”, i va clamar per apoder dotar de “mecanismes per a complir els 7 compromisos i fer un esforç per a que en els propers anys poguem aprovar-los tots”.

Lluís Tomàs, regidor PSC

Xavi Sáez de Cortázar (Movem Martorell) apuntava que el seu grup està absolutament d’acord amb el punt. Malgrat això, va dir que “com a municipi, estem molt lluny de frenar els efectes del canvi climàtic per qüestions de la seva política”.

Xavier Sáez, regidor Movem Martorell

ERC va votar a favor, però el portaveu Víctor de León va criticar que “el document faci referència als acords de la cimera de París d’ara fa 5 anys. En tot aquest temps, la situació ha empitjorat de manera considerable. Hem d’anar més enllà en els acords que es prenen i anem molt lents en la resolució del problema”.

Víctor de León, regidor ERC

I finalment, C’s va posicionar-se d’acord, tot i que el portaveu Juan José Pérez va criticar “la creació de tota una parafernàlia d’organismes i comissions entre el Govern d’Espanya i la Generalitat de Catalunya” i reclama “més coordinació i eficiència, sense interessos partidistes”.

Juan José Pérez, regidor Ciutadans

El punt es va aprovar doncs amb la totalitat dels 21 regidors de l’Ajuntament de Martorell votant-hi a favor. Tot seguit es procedirà a notificar l’acord a l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, per al seu coneixement i efectes.