Martorell se suma a les reivindicacions LGTBI il·luminant el pont d’Anoia amb els colors de l’arc de Sant Martí

1124
Pont d'Anoia il·luminat amb motiu del Dia de l'alliberament LGTBI
Pont d'Anoia il·luminat amb motiu del Dia de l'alliberament LGTBI

L’Ajuntament de Martorell s’ha afegit als actes del Dia Internacional per l’Alliberament de Lesbianes, Gais, Transsexuals, Bisexuals i Intersexuals (LGTBI) d’aquest 28 de juny. Per això, aquesta nit s’ha il·luminat el pont d’Anoia amb els colors de l’arc de Sant Martí, símbol de la lluita per la igualtat jurídica i social, i la tolerància envers aquests col·lectius.

A més, s’han instal·lat en diferents punts de la via pública uns rètols informatius amb l’eslògan ‘Martorell també és LGTB’, i el proper dissabte, 30 de juny, es projectarà el drama romàntic Call me by your name a les 18.30h a la Casa de Cultura de la Vila, tal com detalla la regidora de Benestar Social i Joventut, Cristina Dalmau.

Cristina Dalmau, regidora de Benestar Social de l'Ajuntament de Martorell

Dalmau explica que “som un municipi sensibilitzat amb la temàtica LGTBI i reivindiquem la igualtat entre les persones, tinguin l’orientació sexual que tinguin, i volem fer-ho palès”. Afegeix que “tan de bo no haguéssim de celebrar un dia de, però mentre la situació de les persones LGTBI no estigui plenament normalitzada, seguirem fent coses per aconseguir-ho”.

Cristina Dalmau, regidora de Benestar Social de l'Ajuntament de Martorell

28J: el dia que reivindica la igualtat social i jurídica LGTBI

El 28 de juny és el Dia per l’Alliberament de Lesbianes, Gais, Transsexuals, Bisexuals i Intersexuals, i es commemoren els fets del 28 de juny de 1969 a Nova York, quan la població LGTB va sortir al carrer arran d’una batuda de la policia al bar gai de Stonewall Inn. Davant el fort enfrontament que es va produir durant les protestes, amb detencions i ferits greus, va sorgir una reacció de suport envers les persones agredides mitjançant una manifestació solidària, que va ser embrió del Gay Liberation Front.

Per això, el 28 de juny de 1969 marca l’inici de l’activisme LGTBI. En poc temps es van fundar organitzacions que defensaven els drets dels col·lectius LGTB als Estats Units i a d’altres països. Un any més tard va tenir lloc la primera marxa de l’orgull gai a Nova York i Los Angeles, i altres ciutats van imitar la iniciativa.

Actualment el Dia per l’Alliberament LGTBI es commemora arreu del món amb una diada festiva i reivindicativa per demanar la plena igualtat jurídica i social i la tolerància per la diversitat d’orientació sexual. És el dia de la celebració del sentiment de dignitat de les persones LGTBI i predominen els ja tradicionals símbols dels triangles roses i la bandera amb els colors de l’arc de Sant Martí.