El 12 de maig, se celebra el Dia Mundial de la Fibromiàlgia i la Síndrome de Fatiga Crònica, i altres Síndromes de Sensibilització Central, com la Sensibilitat Química Múltiple i la Electrohipersensibilitat. L’Ajuntament de Martorell vol fer visible aquesta efemèride il·luminant de blau el pont d’Anoia i sumant-se així a la campanya  #CatalunyadeBlau2024, impulsada per l’ACAF – Associació Catalana d’Afectades i Afectats de Fibromiàlgia i d’altres Síndromes de Sensibilització Central, conjuntament amb la Plataforma Familiars FM-SFC-SQM.

Les Síndromes de Sensibilització Central es caracteritzen per una hipersensibilitat que provoca una resposta desmesurada del sistema nerviós a algun estímul com ara medicaments, estrès, infeccions, productes químics o aparell electromagnètics. I aquesta reacció es manté en el temps encara que desaparegui l’estímul que l’ha causat.

La majoria d’aquestes síndromes tenen una causa desconeguda i comparteixen molts símptomes, com ara: cansament que no es recupera amb el repòs i un son que no és reparador, dolor generalitzat sense cap mal específic, infeccions recurrents, necessitar més temps de recuperació desprès d’un esforç o de fer esport.

També alteracions cognitives (lentitud mental, falta de concentració i memòria), alteracions gastrointestinals (sense causa aparent que les justifiqui), hipersensibilitat a diverses substàncies químiques i a camps electromagnètics que provoca una resposta exagerada, i que es manté en el temps malgrat que desaparegui l’estímul que l’ha generat.

Ni la Fibromiàlgia ni la Síndrome de Fatiga Crònica no tenen una cura específica. El tractament és multidisciplinari i enfocat a millorar la salut, l’autonomia i el benestar de les persones afectades.